Ruim 10.000 kilo drugs onderschept in haven Rotterdam

861

Het HARC-team Rotterdam heeft vorig jaar 10.188 kilo drugs onderschept. Het overgrote deel, zo’n 9800 kilo, bestond uit cocaïne die vanuit Zuid-Amerika werd aangevoerd.

Dat hebben de Zeehavenpolitie, Douane en Fiod als de partners in het zogenoemde Hit and Run Cargoteam, dinsdag bekendgemaakt. Van het totaal aantal vangsten, 113, bestond bijna de helft uit zogenoemde rip-off partijen (47). Dat zijn meestal pakketten cocaïne die in sporttassen bij een reguliere lading gestopt worden.

Ruim 10.000 kilo drugs onderschept in Rotterdamse havenIn 2012 werd ruim 3.600 kilo cocaïne gevonden en 6.700 kilo marihuana. Dat jaar werden 69 vangsten gedaan waarvan 29 rip-off.

Deklading
De grootste partijen bestonden in 2013 uit een meer traditionele vorm van drugssmokkel. Onder het mom van een specifieke lading worden honderden, soms meer dan 1.000 kilo’s vervoerd. De zogenoemde deklading moet de smokkelwaar verbergen. De twee grootste vangsten waren partijen die verstopt zaten onder bananen. De eerste was een vangst van 1.000 kilo die in Vlissingen belandde. De bananen waaronder de cocaïne zat verstopt werden naar Weesp vervoerd, en daar werden vier mannen aangehouden die de drugs kwamen ophalen. Ruim 1.100 kilo arriveerde eveneens verstopt onder bananen in november. Deze container werd doorvervoerd naar een loods in de Keilestraat in Rotterdam. In het onderzoek werden eveneens vier mannen aangehouden, de laatste eind november. In februari staan de vier voor het eerst pro forma voor de Rotterdamse rechtbank.

Cocaïne overboord
Een bijzondere onderschepping was die waarbij op zee honderden kilo’s cocaïne van een zeeschip overboord werden gezet. In samenwerking met de Nationale Politie, de Marine en de Kustwacht werden vijf mannen aangehouden die met snelle kleine bootjes de overboord gezette cocaïne kwamen ophalen. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke actie kon worden uitgevoerd.

In de verschillende onderzoeken naar aanleiding van de vangsten zijn ruim 70 mensen aangehouden. Opvallend was het grote aantal insluipers dat op haventerreinen werd aangehouden: 50. Met het Openbaar Ministerie werkt het HARC team samen om ook deze zaken zo goed mogelijk aan de rechtbank te kunnen voorleggen. (Bron: OM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter