Rozen met succes over zee van Kenia naar Nederland

582

De eerste zeecontainer met rozen uit Kenia zijn onlangs in goede orde aangekomen in Nederland. De rozen werden verscheept vanuit Mombassa en is het eerste proefproject van het GreenCHAINge project. De zeereis zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot met 87%.

Rozen met succes over zee van Kenia naar NederlandAan de verscheping ging een lange periode van voorbereiding vooraf. Hierin werden rassen geselecteerd, de verpakking gekozen en de supply chain in kaart gebracht. Met de proef moest worden aangetoond dat bloemen over zee kunnen worden vervoerd met behoud van de kwaliteit van de bloemen. De bloemen werden gekoeld vervoerd, over zee ging dat in een reefercontainer.
Doel was een besparing op de CO2-uitstoot van 90%. De gerealiseerde reductie van 87% is een besparing van 37.845 kg CO2 – een bedrag gelijk aan 100 vakantie reizen in een nieuwe personenauto van Amsterdam naar Barcelona en terug .

Testen bloemkwaliteit
Alle bloemen worden momenteel getest in de uitbloeiruimtes van de Universiteit van Wageningen. Hier wordt bepaalt hoe lang de bloemen in een vaas bij de consument goed blijven. De bevindingen van dit onderzoek worden gebruikt tijdens een tweede proefproject later dit jaar. Daarin moet worden aangetoond dat een langere afstand met vervoer over water mogelijk is, zelfs tijdens een ander seizoen .

Samenwerking
Het proefproject is het resultaat van samenwerking tussen Nederlandse handelsbedrijven en lokale telers , ondersteund door Wageningen UR Food & Biobased Research , de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB ), FlowerWatch , Het Keniaanse Bloemenbureau (KFC) en Maersk .
Het project wordt gesubsidieerd door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Topsector Tuinbouw en Productschap Tuinbouw .

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter