Routeplanner voor de binnenvaart op internet

4458

Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) komt deze zomer met een routeplanner voor de binnenvaart op internet. De routeplanner komt bovenop andere digitale hulpmiddelen, zoals een website met afvaarten van containerlijndiensten en een elektronische adressengids.

Routeplanner voor de binnenvaart op internetVolgens PBV heeft de binnenvaart zich als onderdeel van de logistieke aan- en afvoerketting al geruime tijd aangepast aan de noden van zijn klanten. ‘De stuurhut van een binnenschip lijkt in sommige opzichten op de cockpit van een vliegtuig, met veel elektronica en achterliggende software. De routeplanner is het nieuwste hulpmiddel dat binnenvaartondernemers en verladers ter beschikking krijgen. Het gebruik ervan is gratis, en de toegang verloopt via de website www.binnenvaart.be.’

De routeplanner laat niet alleen toe om het voorgestelde, geoptimaliseerde traject te visualiseren, maar geeft ook informatie over de te volgen waterweg, de sluizen en knelpunten onderweg, de totale afstand en de afstand tussen knooppunten, en tot slot een schatting van de te verwachten tijd van aankomst (ETA). Die gegevens worden berekend op basis van elementen die de gebruiker zelf inbrengt, zoals plaats van vertrek en aankomst, aard en hoeveelheid van de lading, enz.

Een willekeurig voorbeeld. Vertrek van een containerschip met 120 teu aan boord vanuit het Deurganckdok in Antwerpen met bestemming Koblenz. De routeplanner toont de te volgen waterwegen en de klasse, geeft aan welk het grootst mogelijke vaartuig is en berekent dat de totale afstand (463,314 kilometer). Daarnaast verschaft de rekenmodule tussentijden, zoals bijvoorbeeld dat de noordelijke Volkeraksluis wordt bereikt na een kleine zes uur varen.

twitter