Rotterdamse haven slaat flink minder biobrandstoffen over

682

ROTTERDAM – De overslag van biobrandstoffen in de Rotterdamse haven is vorig jaar met vijftien procent gedaald tot 3,8 miljoen ton. Dit komt vooral door de daling van de import van biodiesel uit Indonesië en Argentinië als gevolg van extra invoerrechten en heffingen tegen dumping.

Haven van Rotterdam is Port of the Year 2013De verminderde import is echter opgevangen door een vergroting van de eigen productie. Het algemene beeld dat de biobrandstoffenmarkt meer een interne EU-markt is geworden, wordt weerspiegeld in de Rotterdamse overslag.

Biodiesel (1)

Het inkomende volume liep terug van 1,1 naar 0,7 miljoen ton. Extra invoerrechten en heffingen tegen dumping verminderden de import vanuit Indonesië en Argentinië. De belangrijkste herkomstlanden waren Spanje (60%) en Maleisië. De verminderde import bood ruimte voor een toename van de eigen Europese productie. Zo is ook in Rotterdam weer productiecapaciteit in gebruik genomen.
Uitgaand namen de stromen toe van 1,5 naar 1,6 miljoen ton, met als grootste bestemmingen Engeland (42%) en Frankrijk (17%).

Ethanol (2)

Na het hoogtepunt in 2008, is de overslag van ethanol geleidelijk teruggelopen tot 1 miljoen ton in 2014. De import kwam in 2014 vooral uit Frankrijk en Engeland, samen goed voor bijna 45%. Sinds enkele jaren groeit de import uit landen die zijn vrijgesteld van invoerrechten zoals Guatemala, Peru, Costa Rica en Pakistan.
De export daalde met 100.000 ton tot 0,5 miljoen ton. Engeland is veruit het belangrijkste land van bestemming met een aandeel van 40%. Zweden, het Europese land met de meeste flexifuel-auto’s, volgt met bijna 15%.

ETBE (3)

De overslag van ETBE daalde van 0,7 naar 0,5 miljoen ton. Frankrijk is met een aandeel van 70% veruit het belangrijkste land van bestemming voor ETBE. Ook komt de meeste import hier vandaan, ruim 55%. Brazilië volgt met een aandeel van bijna 40%.

Bio Port Rotterdam
Bio Port Rotterdam is Europa’s grootste centrum voor biobrandstoffen en ‘s werelds grootste cluster hernieuwbare industrie. De Rotterdamse haven wil hierin verder groeien. Op Maasvlakte 2 is 80 hectare ruimte bestemd voor industrie op basis van bio grondstoffen. Samen met de gespecialiseerde bedrijven voor energie, water en tankopslag Evides, Vopak, E.ON en Stedin zijn ‘Plug & Play’-faciliteiten beschikbaar. Hierdoor kunnen bedrijven tot 20% besparen op hun investeringen en zich concentreren op hun kernactiviteiten. (Bron: Haven Rotterdam)

(1) Biodiesel is een combinatie van methylesters (FAME) en gehydrogeneerde plantaardie oliën (HVO)
(2) Ethanol is in dit geval een combinatie van bioethanol voor bijmenging in benzine, conventionele ethanol uit olie, bioethanol voor de chemische industrie en E90
(3) ETBE = ethyl-tert-butyl-ether. Dit is een met MTBE (methyl-tert-butyl-ether) vergelijkbaar product, met in plaats van methanol, ethanol als één van de grondstoffen. De ethanol is van biologische oorsprong.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief