Rotterdamse container vaker met truck in plaats van binnenschip

1132

Het vervoer van containers vanuit de Rotterdamse haven gaat weer steeds vaker over de weg. Vanwege de lange wachttijden in de haven kiezen verladers volgens het Financieele Dagblad steeds vaker voor vervoer over de weg in plaats van de binnenvaart.

Logistiek dienstverlener Van Uden meldt dat momenteel bijna twintig procent van de binnenvaartcontainers over de weg gaat. ‘Helaas worden onze binnenvaart activiteiten geconfronteerd met congestie in de haven van Rotterdam. De kosten lopen flink op. Daarom is er een congestietoeslag ingesteld van euro 5,65 per TEU.’

Op de containerterminals van ECT in de Rotterdamse haven moet de containerbinnenvaart rekening houden met vertragingen van vier tot zes dagen. Verladers als Heineken en Bavaria gaan daarom op zoek naar andere mogelijkheden om de container sneller te vervoeren.

Ernstige zorgen over vertragingen voor de binnenvaart bij ECTUitwijken

Contargo voerde vanaf 1 augustus een congestietoeslag in vanwege vertragingen bij de afhandeling van containers in de haven van Rotterdam. Hetzelfde deed containerrederij Hapag-Lloyd. Deze voerde een congestietoeslag van 75 euro per teu voor het feedervervoer van en naar Rotterdam.

Vrijdag meldde de G6 Alliantie de Rotterdamse haven vanwege de congestie te mijden. Drie schepen wijken daarvoor uit naar Antwerpen. Het gaat om de Loop 4 tussen Europa en Azië. De alliantie van Hapag-Lloyd, APL, Hyundai Merchant Marine, MOL, NYK en OOCL maakte eerder al bekend in augustus en september vier keer uit te wijken naar Antwerpen.

Maatregelen

Het Rotterdamse Havenbedrijf kwam deze week met nieuwe maatregelen tegen de congestie op de ECT Delta Terminal en de Euromax Terminal. Doorgevoerde verbeteringen op de terminal hadden volgens het Havenbedrijf tot nu toe onvoldoende effect.

De afgelopen weken voerde het Havenbedrijf gesprekken met ECT, Uniport, LINC (container binnenvaart) en de Kramer Group/RCT. Duidelijk werd dat alle partijen willen samenwerken om de afhandeling te verbeteren. (Bron: Financieele Dagblad)

Meer nieuws over de congestie in de Rotterdamse haven:
G6 Alliantie leidt nog meer schepen om naar Antwerpen
Hapag-Lloyd voert toeslag voor congestie haven Rotterdam in

Rotterdamse haven neemt maatregelen tegen vertragingen
Wachttijd voor binnenvaart bij ECT blijft vier tot zes dagen
Ernstige zorgen over vertragingen voor de binnenvaart bij ECT

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief