Rotterdam werkt met vier havens samen voor introductie LNG

473

De havenbedrijven van Antwerpen, Mannheim, Rotterdam, Strasbourg en Zwitserland hebben vrijdag 25 april een samenwerkingsverband voor de introductie van LNG ondertekend. Het gaat om samenwerking op het gebied van onderzoek, promotie, kennisoverdracht,  regelgeving en bunkerinfrastructuur.

De afspraken liggen in het verlengde van het LNG Masterplan van de Rijn-Main-Donaucorridor waar alle deelnemers ook bij betrokken zijn. Doel van dit masterplan is op volledige schaal inzetten van vloeibare aardgas als brandstof voor de binnenvaart in de Rijn-Main-Donau corridor.

Rotterdam werkt met vier havens samen voor introductie LNGDe Europese Unie steunt met een subsidie van € 40 miljoen een LNG infrastructuur voor het Rijn-Main-Donau gebied. Inmiddels is met ondersteuning van het LNG Masterplan de Danser Group begonnen met de ombouw van het koppelverband Eiger-Nordwand. De motoren daarvan gaan voor 99% door LNG worden aangedreven

Rotterdam
De samenwerking past in het streven van het Havenbedrijf Rotterdam om de markt voor LNG als brandstof tot volle ontwikkeling te krijgen en om vóór eind 2015 een LNG-hub in Rotterdam te openen. Om dit te bewerkstelligen investeert het Havenbedrijf in infrastructuur, is het nauw betrokken bij de totstandkoming van het benodigde (inter)nationale beleid en regelgeving en investeert het in samenwerking met relevante partners.

LNG in Rotterdam
Sinds 2011 heeft de haven van Rotterdam een speciale terminal voor de op- en overslag van vloeibaar aardgas; de Gate terminal. De eerste binnenvaartschepen die op LNG varen en Rotterdam aandoen zijn de Argonon en de Greenstream. Vorig jaar paste de gemeente Rotterdam de regelgeving aan zodat er nu door de binnenvaart gebunkerd kan worden.

LNG
LNG – liquefied natural gas – staat voor vloeibaar aardgas. Aardgas (methaan) wordt vloeibaar als het -162 graden is. Schepen die varen op LNG zijn stiller en veroorzaken nauwelijks uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden. Bovendien kan de uitstoot van CO2 worden gereduceerd met 15 procent. (Bron: Havenbedrijf Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief