Rolls-Royce sluit deal met Google

963

LONDEN Rolls-Royce heeft een overeenkomst met Google gesloten over het gebruik van Google’s Cloud Machine Learning Engine. De samenwerking moet ervoor zorgen dat bestaande schepen veiliger worden, ook noemt Rolls-Royce het verder ontwikkelen van kunstmatige intelligentie essentieel voor veilig kunnen laten varen van autonome schepen.

Met het verbeteren van de kunstmatige intelligentie moeten autonoom varende schepen in de toekomst sneller objecten op zee kunnen detecteren, herkennen en volgen. De Google Cloud Machine Learning Engine gebruikt hiervoor dezelfde intelligente software die ook in veel producten van Google zitten, waaronder software voor het herkennen van afbeeldingen en spraak.

Machine Learning is een set van algoritmen, gereedschappen en technieken die het menselijk leren proberen na te bootsen om zo specifieke problemen op te lossen. Het analyseert bestaande data met het doel om patronen te herkennen en voorspellingen te doen, ook voor zaken waar geen data van voorhanden is. Des te meer data ter beschikking staat, des te beter kunnen complexe patronen worden herkend en voorspellingen worden gedaan. Volgens Rolls-Royce is het nu al zo dat goede Machine Learning modellen snellere en betere analyses en voorspellingen kunnen maken dan een mens.

Van overal ter wereld
Rolls-Royce gaat de software van Google Cloud gebruiken om op maat gemaakte modellen te maken die grote en diverse mariene datasets van Rolls-Royce kunnen interpreteren. Rolls-Royce gaat de voorspellingen van de modellen beoordelen in praktische mariene toepassingen, waardoor de modellen verder verfijnd kunnen worden. ‘En door via de Cloud tot deze software toegang te krijgen, kunnen de modellen van overal ter wereld worden ontwikkeld en zijn ze direct wereldwijd toegankelijk waardoor duizenden gebruikers mogelijk zijn’, vertelt Karno Tenovuo als senior vice president van Rolls-Royce Ship Intelligence. ‘De modellen kunnen daardoor op grote hoeveelheden (terrabytes) gegevens worden getraind. Dit zal essentieel zijn als autonome schepen gebruikt gaan worden.’
Tenovuo wijst er ook nog op dat de modellen ook nu al nut kunnen hebben. ‘Kunstmatige intelligentie maakt het straks mogelijk dat schepen autonoom kunnen gaan varen, maar kunnen er nu al voor zorgen dat systemen sneller en beter worden zodat levens kunnen worden gered.’

Rolls-Royce en Google tekenden de overeenkomst onlangs op de Google Cloud Summit in Zweden. Het was volgens de Britten de eerste keer dat in de maritieme sector een dergelijke overeenkomst werd gesloten.