Rijverboden bij controle op cabotage

804

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft veertien vrachtwagenchauffeurs een rijverbod opgelegd omdat ze de regels voor cabotage overtraden. Ze hadden al meer dan drie binnenlandse ritten achter de rug en mochten niet verder rijden.

Rijverboden bij controle op cabotage ILT inspecteerde samen met de politie gedurende drie dagen vrachtwagens in het Rotterdams Havengebied naar overtredingen van de cabotageregels. Deze eerste controles waren gericht op het containervervoer op en rond de Maasvlakte. Behalve de veertien overtredingen, wordt ook in zestien gevallen nader onderzoek gedaan omdat in het verleden meer dan het toegestane aantal ritten was uitgevoerd.

Niet bekend
Wanneer een vervoerder uit een EU-lidstaat goederen vervoert tussen twee punten binnen de grenzen van een andere lidstaat is dat cabotage. Vervoerders mogen maximaal drie cabotage-ritten rijden en moeten dan weer de grens over.
De aard en de omvang van cabotagevervoer in Nederland is niet bekend. Daarnaast waren tot 1 juli de mogelijkheden tot handhaving beperkt. Vanaf 1 juli kan door een aanpassing van de Wet Wegvervoer Goederen handhavend worden opgetreden tegen overtredingen.

Beter beeld
Aan de hand van de onderzoeken die volgen op de waargenomen overtredingen wil de Inspectie een beter beeld krijgen van het vóórkomen van deze overtredingen en de beste aanpak daarvan. De inspectie gebruikt de langs de weg vastgestelde overtredingen bij deze en komende controles voor diepgaander onderzoek bij de betrokken vervoerders en opdrachtgevers en zal waar nodig verdergaande maatregelen nemen.

Meer nieuws over cabotage:
TLN: ‘Goed dat Europa cabotage niet verruimt’
Ook Tweede Kamer tegen verdere verruiming cabotage wegvervoer
Langzaamaanacties truckers op snelwegen
Europese expediteurs willen volledig vrije transportmarkt
Kallas overstag: ‘Huidige cabotageregels zijn er niet voor niks’
‘Hongaarse vrachtwagenchauffeur rijdt voor 1,60 euro per uur’