Rijvaardigheidstraining bestelverkeer Drenthe en Groningen

538

De Verkeers- en Vervoersberaden Drenthe en Groningen, de politie, EVO en TLN beginnen vandaag aan de eerste pilot Rijvaardigheidstraining Bestelverkeer Drenthe/Groningen. Doel is een veiliger rijgedrag en daardoor minder kans op ongevallen en schade. Daarnaast wordt ook met politiecontroles, voorlichting en een publiekscampagne aandacht besteed aan veilig bestelverkeer.

Rijvaardigheidstraining bestelverkeer Drenthe en GroningenAan de training doen ongeveer 70 deelnemers mee van o.a. de NAM, Enexis, DPD, Essent, WMD Water, Scheepstra Koeriers, Cegelec, DV&O en A7 snelkoerier.

Bestelauto’s zijn relatief vaak betrokken bij ongelukken en de gevolgen van een ongeluk met een bestelauto zijn ingrijpend. Bij een ongeluk met een bestelauto maakt een slachtoffer twee keer meer kans om te overlijden dan bij een aanrijding met een personenauto. Ongelukken met bestelverkeer worden niet alleen door de chauffeur veroorzaakt, maar ook doordat andere weggebruikers te weinig rekening houden met de specifieke kenmerken van bestelverkeer.

Voor de projectpartners is dit alles reden om het bestelverkeer in Drenthe en Groningen deze training aan te bieden. De training is in opdracht van de partijen ontwikkeld door het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid (NIV). Na de training onderzoeken de partijen of een vervolg in het najaar mogelijk is. Ook volgt in het najaar een campagne om andere weggebruikers bewust te maken van de beperkingen waar mee het bestelverkeer soms te maken heeft.

Bron: Provincie Drenthe