Rijn bij Lobith bereikt hoogste peil

1027
De zondag bereikte piek bleef onder hoogste waterstand van het hoogwater op de Rijn eerder in januari. (Foto Rijkswaterstaat)

LOBITH De Rijn bij Lobith heeft zondagmiddag de hoogste waterstand bereikt. De stand van 14,20 m boven NAP was de piek van de tweede periode van hoogwater op de Rijn deze maand. De hoogwaterpiek verplaatst zich de komende dagen verder via onder meer de Waal, Nederrijn en IJssel richting zee.

De Rijn bij Lobith daalt inmiddels weer en bereikte maandagochtend 29 januari een stand van NAP + 14,10 m. De waterstand bij Lobith daalt in de loop van de week verder richting 12 m boven NAP.

De zondag bereikte piek bleef onder hoogste waterstand van het hoogwater op de Rijn eerder in januari. Toen bereikte de Rijn bij Lobith een maximale waterstand van 14,64 m boven NAP. De stuwen in de Nederrijn en Lek blijven de komende dagen nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand verder zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig.