Rijkswaterstaat zet stewards op sluizen voor recreatieschippers

712

UTRECHT – Rijkswaterstaat zet vanaf 4 juli weer stewards in op een aantal drukke of complexe sluizen. Zij assisteren recreatieschippers tijdens de zomerperiode bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. 

Rijkswaterstaat zet stewards op sluizen voor recreatieschippers

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Vooral bij sluizen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Het passeren van sluizen vinden veel recreatieschippers niet eenvoudig. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Daarbij moeten schippers goed opletten, rekening houden met andere schepen en met de sluismeester communiceren. In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards.

Wat doen ze?

Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

  • de instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;
  • het aannemen en losgooien van lijnen;
  • het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

Stewards werken onder supervisie van de sluismeester.

stewardsWaar en wanneer?

Er worden dit jaar zo’n 40 tot 45 stewards ingezet op negen Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of waar het passeren complex is voor de recreatievaart. Stewards zijn actief tussen 4 juli en 30 augustus. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

Oranjesluizen

Van 19 tot en met 23 augustus vindt in Amsterdam de Sail 2015 plaats. Rijkswaterstaat verwacht dat in die periode zo’n tienduizend recreatieschepen de Oranjesluizen passeren om het evenement te bezoeken. Ook hier zet Rijkswaterstaat stewards in, om het passeren van de sluiskolken zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief