Rijkswaterstaat waarschuwt schippers voor laag water

434

Schippers moeten extra alert zijn vanwege de lage waterstanden op de vaarwegen. De scheepvaart kan hinder ondervinden van de lage waterstanden, bijvoorbeeld doordat de diepgang op sommige vaarwegen minder is.

‘Schepen kunnen daardoor minder lading vervoeren’, meldt Rijkswaterstaat. ‘Ook kunnen de wachttijden bij sommige sluizen oplopen, zoals in het Twentse Eefde waar de voorsluis van Sluis Eefde in gebruik is genomen. Dit om de bereikbaarheid van de sluis voor schippers te garanderen. Eind april was dit ook Rijkswaterstaat waarschuwt schippers voor laag waterhet geval, toen de waterstand op de IJssel eveneens laag was.’

Beperkte neerslag

De grote rivieren Rijn en Maas bieden op dit moment nog voldoende water om aan de watervraag te kunnen voldoen. Wel komt er via de rivieren minder water ons land binnen dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, vanwege beperkte neerslag en doordat de watervoorraad in de Alpen minder is dan normaal. Voor komend weekend en begin volgende week wordt er wel neerslag verwacht, waarna de wateraanvoer via Rijn en Maas naar verwachting weer iets toeneemt.

Water wordt zoveel mogelijk vastgehouden door beperkt af te voeren richting zee. De grote meren, zoals het IJsselmeer en Markermeer, staan zo hoog mogelijk als is toegestaan en vormen zoetwaterbuffers. In de grote rivieren wordt minder water doorgelaten via de stuwen. De lagere delen van Nederland kunnen hiermee goed van water worden voorzien.

Actuele informatie

De waterbeheerders vragen schippers regelmatig actuele informatie over waterstanden via de website vaarweginformatie en Teletekst pagina 720 te raadplegen. (Bron: RWS)

Bekijk alle foto’s in het oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief