Rijkswaterstaat viert 75 jarig bestaan Prinses Beatrixsluis

438

Op zaterdag 7 september opent de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein haar deuren voor het publiek tussen 10.00 en 17.00 uur. Rijkswaterstaat houdt deze Open Dag vanwege het 75 jarig bestaan van de sluis. Vooruitlopend hierop is op 19 augustus in Stadshuis Nieuwegein een speciale tentoonstelling over de sluis geopend. Daarnaast kan publiek meedoen aan een fotowedstrijd.

Bij de opening in 1938 was het een sluis vol nieuwe snufjes, zoals de hefdeuren. Ook nu is de sluis een van de modernste, maar ook een van de drukste binnenvaartsluizen van Europa met bijna 50.000 schepen per jaar. Er is veel te zien.

Rijkswaterstaat viert 75 jarig bestaan Prinses BeatrixsluisBehalve de mogelijkheid tot een rondleiding, is er informatie over het verleden, heden en de toekomst van de sluis en kan men een patrouilleboot bezichtigen. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals een speurtocht, radiografisch bestuurbare bootjes, en een kleurwedstrijd.

Bezoekers hebben op een deel van het sluisterrein vrije toegang. De Open Sluisdag is gratis. De activiteiten zijn vrij toegankelijk, alleen voor de rondleiding dient u zich aan te melden.

Rondleiding
Van 10.00 uur tot 16.00 uur start elke 20 minuten een rondleiding van ongeveer een uur over het sluiscomplex. Om veiligheidsredenen is er beperkt plaats en is inschrijving via een website vooraf noodzakelijk. Tijdens de rondleiding bezoekt u met een gids de bedieningsruimte van de sluismeesters en beklimt u een van de heftorens met de machinerie. De rondleidingen zijn niet toegankelijk voor mindervaliden, buggy’s en kinderen onder de 6 jaar. Kinderen van 6 jaar t/m 14 jaar kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. U kunt zich via de website  75 Jaar Beatrixsluis opgeven voor de rondleiding.

Fotowedstrijd en tentoonstelling
Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Prinses Beatrixsluis is er een speciale tentoonstelling te bezoeken in de hal van het Stadshuis Nieuwegein. Op 19 augustus is deze tentoonstelling geopend door wethouder Rijkswaterstaat viert 75 jarig bestaan Prinses BeatrixsluisRenée Blom van gemeente Nieuwegein en districtshoofd Frans Breij van Rijkswaterstaat. Behalve foto’s en uitleg over de bouw van de sluis en de impact op Vreeswijk, geeft de tentoonstelling ook informatie over het huidige gebruik van de sluis en de toekomstplannen, waarin de sluis uitgebreid zal worden. De tentoonstelling is hier t/m 5 september en van 17 tot 27 september a.s. te bezoeken en staat tussendoor op de Open Dag op de sluis zelf.

Daarnaast organiseert Rijkswaterstaat tot 1 oktober a.s een fotowedstrijd over de sluis. Meer informatie hierover vindt u ook op de website 75 Jaar Beatrixsluis. Via deze site kunt u ook uw foto’s inzenden.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter