Rijkswaterstaat vervangt laatste deur Prinses Beatrixsluis

942

Rijkswaterstaat gaat van 16 tot en met 22 maart de laatste hefdeur van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein vervangen. Hierdoor is één sluiskolk gestremd. Dat geeft grotere drukte op het Merwedekanaal waardoor de bruggen over het Merwedekanaal vaker open gaan.

beatrixsluisTijdens de werkzaamheden is de westelijke sluiskolk gestremd van 16 maart 7.00 uur tot 22 maart 24.00 uur. Dit geeft langere wacht tijden bij de voor schippers bij de oostelijke sluiskolk. Bij eerdere stremmingen liepen deze soms op tot zeven à negen uur. Beroepsscheepvaart van beperkte afmetingen krijgt het advies om via het Merwedekanaal om te varen. Deze route is behalve sneller, ook veiliger voor schepen met beperkte afmetingen. Op werkdagen is deze route open tussen 06.00 en 22.00 uur en in het weekend tussen 10.00 tot 19.00 uur. Ook worden de bruggen vaker gedraaid in de spertijden (tijdens de ochtendspits tussen 7.00 en 9.00 uur en de middagspits tussen 16.30 en 18.00 uur).

Renovatieproces
In september 2011, januari 2012 en juni 2012 verving RWS al de eerste drie deuren succesvol vervangen. De derde deur is op een scheepswerf opgeknapt en vervangt nu de vierde deur. De deur die nu wordt uitgenomen krijgt ook een opknapbeurt en komt daarna terug als nieuwe reservedeur.

Belangrijke momenten tijdens deze stremming zijn het daadwerkelijk in- en uithijsen van de hefdeur. Volgens de planning gebeurt dit op zondag 17 maart en maandag 18 maart. Het precieze tijdstip is vooraf niet aan te geven. De dagen ervoor en erna wordt alles afgekoppeld en weer aangekoppeld en getest. Belangstellenden kunnen het werk volgen, maar worden omwille van de veiligheid op enige afstand gehouden.
De geplande werkzaamheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Het werk kan bij slecht weer en/of te hoge of lage waterstanden worden uitgesteld.