Rijkswaterstaat verdiept extra deel van Wilhelminakanaal

433

TILBURG – Rijkswaterstaat gaat de verbreding van het Wilhelminakanaal uitbreiden met een extra stuk. Het gaat om het deel van het kanaal ter hoogte van kade Kraaiven. Dit betekent dat ook dit deel van het kanaal straks geschikt is voor klasse IV-schepen.

Rijkswaterstaat verdiept extra deel WilhelminakanaalHet oorspronkelijke plan was om het kanaal vanaf de instroom van de Donge tot de kruising met de Dongenseweg te verbreden en te verdiepen. In aanvulling hierop gaat Rijkswaterstaat nu ook het kanaal ter hoogte van kade Kraaiven over een lengte van ongeveer één kilometer verbreden en verdiepen.

Volledig bereikbaar

Hierbij gaat het om het stuk tussen de bestaande damwanden vanaf de Dongensebrug tot aan het oostelijke einde van de kade Kraaiven. Hierdoor wordt industrieterrein Kraaiven over de volledige lengte van de kade bereikbaar voor klasse IV-schepen.

De extra werkzaamheden bestaan – naast het verdiepen van het kanaal – uit het aanbrengen van geleidewerken bij de brug Dongenseweg. Ook brengt Rijkswaterstaat onder de Dongensebrug en op de oevers extra bodembescherming aan.

Manoeuvreren

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat klasse IV-schepen gebruik moeten maken van hun boegschroef om veilig te kunnen manoeuvreren in de smalle vaarweg bij loswal Kraaiven. Dit leidt tot ontgrondingen.

De golfslag van klasse IV-schepen zorgt daarnaast voor uitspoeling in de plasdraszone, het deel van de oever dat is ingericht voor planten en dieren. Daarom verkleint Rijkswaterstaat de doorstroomopeningen voor het water in de damwanden aan de zuidoever van de plasdraszone. Ook de plasdraszone zelf wordt opgeschoond.

Initiatief

De extra werkzaamheden aan het kanaal zijn een initiatief van Rijkswaterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. De werkzaamheden zijn onlangs gestart en duren tot de eerste helft van 2016.

Rijkswaterstaat doet er alles aan om hinder zoveel mogelijk te voorkomen. Verwacht wordt dat alleen het scheepvaartverkeer hinder zal ondervinden van de extra werkzaamheden. Zo zal het kanaal tijdens de bouw van de geleidewerken geheel of gedeeltelijk gestremd zijn.

Beter bevaarbaar

Samen met de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant werkt Rijkswaterstaat aan een beter bevaarbaar Wilhelminakanaal. Dit leidt tot een duurzamer en beter bereikbaar Tilburg over water. Na de verbreding kunnen grotere schepen – zogenaamde klasse IV-schepen met beperkte diepgang – door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief