Rijkswaterstaat rolt in najaar nieuwe BICS uit

431

Rijkswaterstaat heeft onlangs de Operationele Testfase (OTF) van de nieuwe generatie Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem (BICS) afgerond. Het plan is om BICS in het najaar gefaseerd uit te rollen.

In totaal namen vijftien schepen namen deel aan de testfase. De nieuwe BICS-versie werd geïnstalleerd en de schippers meldden hun reis- en ladinggegevens met de nieuwe software. De groep deelnemers aan de OTF was een afspiegeling van de binnenvaart. Containerschepen, Rijkswaterstaat rolt in najaar nieuwe BICS uittankschepen, bulkschepen, duwstellen en passagiersschepen zijn vertegenwoordigd. Containerschepen vormden voor deze test een belangrijke doelgroep.

Ervaringen

De schippers die deelnamen aan de OTF hebben hun opmerkingen doorgegeven aan Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) die dit, in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, coördineert. Tijdens de test verzamelde BTB opmerkingen van deelnemende schippers over de software die Rijkswaterstaat meeneemt in de evaluatie.

Cruciaal

Bij het voeren van meer dan 200 containers, of minimaal één container met gevaarlijke stoffen, is de schipper van een containerbinnenvaartschip verplicht zijn reis- en ladinggegevens op elektronische wijze te melden aan de bevoegde vaarwegautoriteit. Hij heeft een reglementaire plicht om een elektronische melding te doen, voordat hij aan zijn reis mag beginnen. Goede werking van de software is dus cruciaal in de bedrijfsvoering van een containerbinnenvaartschip. (Bron: RWS)

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief