Rijkswaterstaat maakt folder over verplichtstelling AIS

1048

UTRECHT – Rijkswaterstaat heeft een praktische folder gemaakt met informatie over de verplichtstelling een Inland AIS-apparaat aan boord te hebben voor schepen die op de Rijn varen. Ook moeten deze schepen per 1 december een Inland ECDIS of vergelijkbaar elektronisch visualiseringssysteem aan het AIS-apparaat koppelen.

Rijkswaterstaat maakt folder over verplichtstelling AISDe verplichting geldt voor iedereen – beroeps- en recreatievaart – die op de Rijn vaart met een schip van twintig meter of langer en ook voor kleinere beroepsmatig opererende vaartuigen met eigen aandrijving. Overigens is AIS binnenkort ook verplicht op de andere binnenwateren in Nederland. Een aanpassing van het Binnenvaartpolitiereglement is in voorbereiding.

Visualiseren

Voor AIS-plichtige schepen zijn alleen gecertificeerde Inland AIS-apparaten toegestaan. AIS transponders klasse A/B die in de zeevaart worden gebruikt, zijn dus niet toegestaan. Inbouw mag uitsluitend plaatsvinden door een erkende installateur.

Naast een AIS-apparaat is op de Rijn, Waal, Nederrijn en Lek ook een Inland ECDIS of vergelijkbaar elektronisch visualiseringssysteem verplicht. Hiermee zijn schepen met AIS over een afstand van minimaal vijf kilometer zichtbaar, zodat tijdig geanticipeerd kan worden op de ontmoeting met andere schepen (en deze veilig gepasseerd kunnen worden). Dit is volgens RWS vooral belangrijk voor bochtige riviertrajecten en kruisingen van vaarwegen waar het vaak lastig is andere schepen op tijd te zien.

Praktische folder

Over het wat, waarom en de consequenties van de verplichtstelling heeft Rijkswaterstaat een praktische folder gemaakt. Daarin staat alles wat een binnenvaartschipper moet weten over de verplichting van Inland AIS op de Rijn per 1 december 2014. De folder downloaden. (Bron: RWS)

Lees ook:
AIS zo lek als een mandje
Privacy nog steeds niet goed geregeld bij verplichte AIS
Verplichting AIS binnen 48 uur repareren blijft bestaan

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief