Rijkswaterstaat levert 700 duurzame lichtbakens op

620

IJMUIDEN – Met het ontsteken van de verlichting van de vier havenlichten in IJmuiden markeerden HID Karin Visser en HID Fred Delpeut van Rijkswaterstaat onlangs  de afronding van ZekerDuurzaam. In dit project heeft Rijkswaterstaat de afgelopen vier jaar 700 lichtopstanden langs de Nederlandse vaarwegen verduurzaamd.

Rijkswaterstaat levert 700 duurzame lichtbakens opKarin Visser: ‘We vieren vandaag een bijzondere mijlpaal, namelijk de afronding van ZekerDuurzaam. In dit project hebben we maar liefst 700 lichten voor de scheepvaart langs de Nederlandse vaarwegen verduurzaamd. Door het toepassen van ledverlichting, zonnepanelen en soms zelfs kleine windmolens verminderen we de CO2-uitstoot. Ook besparen we flink op energiekosten en onderhoud. Met de oplevering van vier verduurzaamde havenlichten in IJmuiden leveren we het hele project op’.

100% besparing

Omdat de zonnepanelen en windmolens nu zorgen voor de benodigde energie, zijn de lichten niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarmee wordt de energierekening voor deze 700 lichtopstanden gereduceerd tot nul komma nul euro. Bovendien gaan ledlampen 10 tot 50 keer langer mee dan conventionele lampen. ‘Daarmee realiseren we een besparing van ongeveer 1 miljoen euro per jaar op onderhoudskosten.’

Lichtopstanden zijn palen of andere constructies met daarop een lichtbaken die langs de kust of de vaarweg en bij haveningangen in Nederland staan. Deze markeringen helpen de scheepvaart bij de navigatie en dragen bij aan de veiligheid op de vaarwegen. (Bron: RWS)

Nu ook vacatures op TotaalTrans. Plaats een vacature of bekijk ze nu!

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief