Rijkswaterstaat legt ijsboeien

461

Rijkswaterstaat heeft vorige week op de vaarwegen preventief tientallen zomerboeien vervangen voor ijsbestendige boeien. Dit gebeurt onder meer op het IJsselmeer en het Markermeer.

IJs op de vaarwegen kan de boeien van hun plaats drukken, onder het ijs terechtkomen of beschadigd raken. Daarom vervangt Rijkswaterstaat in de winter op veel plekken in Nederland de zomerboeien voor pilaarvormige -veelal kunststof- boeien.

Verbetering
Rijkswaterstaat legt ijsboeienDeze zogenaamde ijssparren waren voorheen onverlicht, met als nadeel dat er daarom alleen dagvaart mogelijk is. Rijkswaterstaat werkt continue aan verbetering. Doel is uiteindelijk de Nederlandse hoofdvaarwegen te voorzien van boeien die zomer én winter bruikbaar zijn, die in de winter ook verlichting geven en nauwelijks schade ondervinden van de kracht van het ijs.

Verlichting op zonne-energie
De nieuwste ijsspar die wordt toegepast heeft een slim lichthoedje met zonnecellen, die zorgt voor duurzame verlichting en die niet kapot gaat door het ijs. Zelfs in de donkere wintermaanden laadt deze zich voldoende op om goed licht te geven.

Op steeds meer plaatsen worden de winterbestendige ijssparren toegepast. Zo liggen ze op het IJsselmeer, het Markermeer en de Pampusgeul. Ook op de Waddenzee zijn op steeds meer posities de winterbestendige ijssparren terug te vinden. (Bron: RWS)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter