Rijkswaterstaat heft stremming Oostkolk Kreekrak op

537

RILLAND – De stremming van de Oostkolk van de Kreekraksluizen bij Rilland is zondagavond 22 maart om middernacht opgeheven. De afgelopen drie weken is de sluis aangepast, zodat hij over enkele maanden op afstand bediend kan worden. Tot en met 10 mei zijn zowel de Oost- als de Westkolk weer beschikbaar voor de scheepvaart.

Kreekraksluizen naar bediening op afstand; lange wachttijdenTijdens de ombouw en stremming zijn uitgebreide testen doorlopen om een betrouwbaar en veilig sluisbedrijf te garanderen. ‘Bij een dergelijke ingrijpende aanpassing blijft een kans bestaan op kinderziektes. In de nazorg is alles erop gericht om eventuele storingen te voorkomen of snel te verhelpen, zodat de scheepvaart daar zo min mogelijk hinder van ondervindt.’

Mijlpaal

Het opleveren van de Oostkolk is een mijlpaal in het project Modernisering ObjectenBediening Zeeland (MOBZ). De Kreekraksluizen worden de eerste grote sluizen in Nederland die straks op afstand worden bediend vanuit een Nautische Centrale. ‘Camera’s op hoge masten zorgen ervoor dat de bedienaars een optimaal beeld hebben van wat er in en voor de sluis gebeurt. Onderdeel van het project is daarnaast het uitvoeren van groot onderhoud. Zo is de besturing compleet vernieuwd. Ook zijn installaties aangepast aan de huidige regelgeving voor onder andere machineveiligheid.’

Naar verwachting worden de Kreekraksluizen vanaf eind juli 2015 vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans bediend. Daarna zijn de Postbrug en Vlakebrug over het Kanaal door Zuid-Beveland en de sluizen in Terneuzen aan de beurt. Bediening van de sluizen in Terneuzen zal vanuit de Nautische Centrale Terneuzen gebeuren.

Tweede stremming

Van 11 tot en met 31 mei 2015 volgt een tweede stremming. Dan worden dezelfde werkzaamheden aan de Westkolk uitgevoerd. Alleen de Oostkolk is dan beschikbaar voor de scheepvaart. (Bron: BLN)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief