Schelde-Rijnkanaal woensdag gestremd voor berging ms Isala

814

Rijkswaterstaat laat woensdag het ms Isala bergen. Daarvoor is het Schelde-Rijnkanaal vanaf twaalf uur in de middag uren gestremd. 

Scheepvaart Schelde-Rijn kanaal gestremd na aanvaringDonderdagavond 2 november kwam het Poolse vrachtschip Isala door stuurproblemen in aanvaring met het Zwitserse passagiersschip Amelia. Het vrachtschip geladen met keukenzout zonk. Het schip ligt midden in het Schelde-Rijnkanaal en belemmert de snelle doorvaart voor het scheepvaartverkeer.

De berging

In de vroege ochtend van maandag 6 oktober inspecteren duikers de Isala. Tijdens deze werkzaamheden is er een kortdurende stremming van de scheepvaart. Aansluitend wordt de lading gelost. Dit staat gepland tot maandagavond 18.00 uur. Hiervoor wordt naar verwachting geen scheepvaartstremming afgekondigd. Daarna worden de voorlopers en bergingsstroppen onder het schip aangebracht, dit duurt tot dinsdag 18.00 uur. Tijdens deze werkzaamheden is er geen langdurige scheepvaartstremming voorzien (mogelijk af en toe oponthoud van max. een uur). Tot woensdag 12.00 uur gaan de kraanpontons stroppen trekken en vastmaken op het wrak. Woensdag vanaf 12.00 uur staat het lichten van het wrak gepland. Tijdens het lichten en leegpompen van het schip is de scheepvaart volledig gestremd. Vanaf woensdag 24.00 uur is het schip en lading veilig en gereed voor transport. De vaarweg wordt daarna weer volledig vrijgegeven.

Zelf opdracht

Het Schelde-Rijnkanaal is een belangrijke verbinding tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Normaliter geeft de eigenaar van het schip of zijn verzekeraar opdracht tot berging. Om te zorgen dat de scheepvaart zo snel mogelijk weer volledig gebruik kan maken van het Schelde-Rijnkanaal, heeft Rijkswaterstaat zelf opdracht gegeven om het schip te bergen. Tijdens het bergen wordt de vaarweg nog een aantal keer korte tijd gestemd.

Doorvaart

Rijkswaterstaat maakte vrijdag de doorvaart al gedeeltelijk mogelijk door een strook van circa 35 meter breed vrij te maken. Schepen, met uitzondering van koppelverbanden, kunnen hierdoor onder scheepvaartbegeleiding het gezonken schip passeren. Omvaren via de Krammersluizen en Hansweert is ook mogelijk. (RWS/BLN-Koninklijke Schuttevaer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief