Reders blij met weegplicht

496

ROTTERDAM – De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is tevreden dat het wegen van containers vanaf 2016 internationaal verplicht wordt gesteld. ‘Het wegen zal op een gecertificeerde manier gebeuren. De gecertificeerde berekeningswijze moet boven worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten van het land waar de container is beladen.

Containerrecords voor ZeebruggeHet berekenen van de samengestelde gewichten van inhoud, stuwmateriaal en het gewicht van de container wordt straks gebruikt om tot het uiteindelijke gewicht van de container te komen. Containers waarvan het gewicht niet is vastgesteld, mogen dan niet meer mee. De KVNR steunde het voorstel om het verplicht wegen en het gecertificeerd berekenen van de gewichten van containers.

Brutogewicht

Van alle containers moet het brutogewicht door de verlader worden geverifieerd. Dit kan op twee manieren. Ten eerste door de beladen container fysiek te wegen op een gecalibreerde en gecertificeerde weegbrug. Ten tweede door gebruik van een goedgekeurde berekeningswijze voor het totaalgewicht van lading, pallets, verpakkingsmaterialen en het gewicht (tarra) van de container.
De verlader moet het totaalgewicht van container, lading, pallets en stuwmaterialen tijdig doorgeven aan de kapitein en de terminal, zodat het stuwplan van het schip conform de opgegeven gewichten wordt opgesteld.

Stapelen containers

Onjuiste gewichten veroorzaken grote problemen bij het stapelen van containers in een stack en bij het sjorren aan boord. Indien het gewicht van de stack te zwaar is zullen de onderste containers onder dat gewicht bezwijken. Staat een te zware container te hoog in de stack dan wordt de dynamische belasting door de bewegingen van het schip tijdens de reis te groot en begeven de sjorringen het. Containers kunnen dan overboord slaan. Behalve de materiële schade aan het schip en lading kan ook de schade aan het milieu groot zijn. Het varen met de juiste gewichten is dus van essentieel belang voor een veilige vaart. (Bron: KVNR)

Lees ook:
Weegplicht containers in 2016

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief