Recordoverslag voor North Sea Port

981
De overslag in de North Sea Port havens steeg naar ruim 123 miljoen ton, een record. (Foto North Sea Port)

ZEELAND/GENT North Sea Port heeft vorig jaar met ruim 123 miljoen ton een record aan lading overgeslagen. De overslag via de zeevaart bedroeg 66,6 miljoen, via de binnenvaart 56,5 miljoen ton.

De overslag via de zeevaart in Gent, Vlissingen en Terneuzen steeg hiermee met 6,9%. Van de 66,6 miljoen ton lading had de import een aandeel van 71% import, de export 29%. Droge bulk was verantwoordelijk voor zowat de helft van de goederenoverslag via zeevaart (47%). Vloeibare bulk neemt bijna een derde in beslag (29%). Bijna een vijfde van het volume is conventioneel stukgoed (17%). De overslag van ro/ro (6%) en containers (2%) maakt het plaatje volledig.
Inzake de verdeling naar continenten neemt Europa 61% in. De vaargebieden Zuid- en Noord-Amerika staan voor respectievelijk 15% en 14%. Afrika neemt 5% in, Azië 3% en Oceanië 2%.

Zeeland
Het havengebied Zeeland boekte vorig jaar een goederenoverslag via de zeevaart van 34,1 miljoen ton dankzij een sterke tweede jaarhelft. Dit was 2,7% meer dan in 2016 en het derde beste resultaat ooit. Vooral bij vloeibare bulk, containers en droge bulk was de stijging merkbaar.

De overslag via binnenvaart in het havengebied Zeeland kwam uit op 33,5 miljoen ton, wat het beste resultaat ooit was. Hierdoor kwam de totale overslag op 67,6 miljoen ton, het hoogste peil dat ooit werd bereikt. Niet opgenomen in de overslagcijfers is overigens de kleine tien miljoen ton vloeibare bulk in de vorm van ruwe olie die via pijpleidingen de havens binnenkomen.

Gent
Het havengebied Gent behaalde vorig jaar een totale overslag van 55,5 miljoen ton, dat was 4,5 miljoen ton meer dan in 2016. De overslag via zeevaart steeg met 11,7% naar 32,5 miljoen ton, dat was het beste resultaat ooit. Vooral de overslag van droge bulk steeg.
De overslag via binnenvaart bedroeg 23 miljoen ton, dit was 5,1% beter dan in 2016 en het tweede beste resultaat ooit.