Recordaantal containers naar Verenigde Staten in augustus

581

De Verenigde Staten importeert in augustus een recordaantal containers (teu’s). De Amerikaanse organisaties National Retail Federation and Hackett Associates verwachten dat de VS deze maand 1,54 miljoen teu gaat importeren.

Recordaantal containers naar Verenigde Staten in augustusIn juni importeerde de VS volgens de definitieve cijfers nog 1,48 miljoen teu. Dat was bijna 0,4 procent minder dan in mei, maar wel 9,1 procent meer in vergelijk met juni 2013. De verwachting volgens de Global Port Tracker is dat juli uitkomt op 1,53 miljoen teu (+ 5,8%) en augustus dus op 1,54 miljoen teu (+ 3,6%). Voor september en oktober is de verwachting 1,48 miljoen teu, voor november 1,37 miljoen teu en voor december 1,34 miljoen teu.

Vrees voor staken

Het NRF geeft als redenen voor het record aantal teu’s de aantrekkende Amerikaanse economie, maar ook de op handen zijnde onderhandelingen over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor havenarbeiders. De overeenkomst tussen de Pacific Maritime Association en de International Longshore and Warehouse Union liep 1 juli af. Vanaf die tijd wordt onderhandeld. Zolang dat duurt, wordt er niet gestaakt. Toch zijn de importeurs bang voor stakingen en halen de inkopen voor het nieuwe schoolseizoen en de herfst en de winter naar voren.

Vijf procent meer

Mochten de verwachte cijfers uitkomen, dan importeert de VS in 2014 17,1 miljoen teu. Een stijging van ruim vijf procent in vergelijk met een jaar eerder. Het eerste halfjaar steeg het aantal teu’s met bijna zeven procent tot 8,3 miljoen teu. (Bron: NRF)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief