Rechter scheldt boetes voor snelheidsovertredingen N69 kwijt

438

’S-HERTOGENBOSCH – Twee automobilisten krijgen geld terug van een aantal betaalde boetes voor snelheidsovertredingen op de N69 in Aalst. De kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant besliste dat de bestuurders in die gevallen niet in de gelegenheid zijn gesteld om hun rijgedrag aan te passen. De boetes van een derde automobilist blijven wel staan.

FNV wint rechtszaak tegen Heijboer TransportDe automobilisten maakten deel uit van een groep bestuurders die eind 2012 en begin 2013 een reeks boetes kreeg voor snelheidsovertredingen op de Eindhovenseweg N69 in Aalst. Op deze weg zijn de analoge flitspalen medio 2012 vervangen door digitale flitspalen. Deze digitale flitspalen staan continu aan, terwijl de analoge palen sporadisch controles uitvoerden. De automobilisten stapten naar de kantonrechter omdat ze de reeks boetes niet terecht vonden. Ze voerden onder meer aan dat het verkeer niet duidelijk is gemaakt dat er andere flitspalen zijn geplaatst.

Gedrag aanpassen

Volgens de kantonrechter is duidelijk met verkeersborden aangegeven dat er ter plekke maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. Weggebruikers moeten zich altijd aan de maximumsnelheid houden, ook als dat niet wordt gecontroleerd. Daar komt bij dat de overheid niet verplicht is om aan te geven dat flitsapparatuur vervangen wordt.

Toch heeft de kantonrechter beslist dat de automobilisten het geld van een aantal boetes terugkrijgt. Volgens de kantonrechter moeten bestuurders namelijk de gelegenheid krijgen hun rijgedrag aan te passen als zij zich niet bewust waren dat ze daar te hard reden. En op het moment dat zij de tweede en volgende overtredingen begingen, waren zij nog niet op de hoogte gesteld van hun eerste snelheidsovertreding. Daarom matigt de rechtbank de sancties na de eerste overtreding tot nihil en dat betekent dat de automobilisten in dit geval het geld van deze boetes terugkrijgen.

Kunnen weten

De boetes die de automobilisten kregen nadat ze op de hoogte waren gebracht van hun eerste overtreding, worden niet kwijtgescholden. Ze hadden toen kunnen weten dat ze hun snelheid ter plaatse moesten aanpassen. Ook sancties die zijn opgelegd omdat bestuurders meer dan 20 kilometer per uur te hard hebben gereden, worden niet gematigd. Binnen de bebouwde kom mag namelijk nooit harder dan 70 kilometer per uur worden gereden. Ze konden dus weten dat zij een snelheidsovertreding begingen. Dat de weg het uiterlijk zou hebben van een 80 kilometer-weg maakt dat niet anders.

De kantonrechter overweegt daarnaast dat er in april 2013 in de media veel aandacht is geweest voor de ‘bonnenregen’ op de N69. De derde automobilist reed na die tijd te hard. De kantonrechter ziet daarom in dit geval geen aanleiding de opgelegde boetes kwijt te schelden. (Bron: Rechtspraak)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief