Voorwaardelijke werkstraf voor schipper dodelijke aanvaring

630

De rechtbank van Leeuwarden heeft de binnenschipper die juni vorig jaar een dodelijk vaarongeluk veroorzaakte op het Prinses Margrietkanaal bij Grou schuldig bevonden. Hij kreeg een voorwaardelijke werkstraf opgelegd van 120 uur.

Voorwaardelijke werkstraf voor schipper dodelijke aanvaringHet Openbaar Ministerie eiste 170 uur werkstraf waarvan 70 uur voorwaardelijk. Bij de aanvaring met een pleziervaartuig kwamen een 64-jarige vrouw en haar 67-jarige echtgenoot uit het Limburgse Lottum om het leven.

Snel varen

De officier van justitie achtte het mede aan de schuld van de schipper te wijten dat het ongeluk heeft plaatsgevonden. De officier verwijt de schipper onder andere dat hij te snel voer. De schipper voer dertien kilometer per uur, waar twaalf kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast had hij de mast op de voorplecht naar beneden gelaten, waardoor de daarop geplaatste camera niet werkte.

De rechter vond dat de schipper onvoldoende voorzorgsmaatregelen had genomen om het ongeluk te voorkomen. Zo verweet ook de rechter dat de schipper zijn mast met camera tijdelijk naar beneden had gelaten. (Bron: NOS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief