Rechtbank: 2,5 jaar cel voor Joep van den Nieuwenhuyzen

691

Vijf jaar cel voor Joep van den NieuwenhuyzenDe rechtbank in Rotterdam heeft voormalig RDM-topman Joep van den Nieuwenhuyzen schuldig bevonden aan omkoping, meineed en het bezitten van een vals paspoort. Hij werd vrijgesproken van valsheid in geschrifte. De rechtbank veroordeelde hem tot 2,5 jaar onvoorwaardelijke cel.

Justitie eiste 5,5 jaar cel voor faillissementsfraude, omkoping en meineed. Het Openbaar Ministerie verdacht hem onder meer van het omkopen van de toenmalige directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten voor 1,2 miljoen op een geheime Zwitserse bankrekening en een luxe appartement. Van den Nieuwenhuyzen zou van Scholten daarvoor een bankgarantie van 183 miljoen euro krijgen voor zijn Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM).

Nadat RDM failliet ging, bleek dat Scholten geen bankgaranties had mogen geven. De schuldeisers kwamen uiteindelijk met lege handen te staan.
De advocaten van Van den Nieuwenhuyzen wilden justitie niet ontvankelijk laten verklaren. De rechtbank vond echter dat de Fiod het onderzoek goed had gedaan.

Vrijspraak
De rechtbank vond dat het Openbaar Ministerie niet voldoende bewijs heeft dat Van den Nieuwenhuyzen contracten vervalste. De rechter sprakt hem dan ook vrij voor valsheid in geschrifte.

Van den Nieuwenhuyzen heeft altijd ontkend dat hij iets deed wat niet mocht. Voor RTL-Z zei hij nog te verwachten dat hij uiteindelijk van alle feiten zou worden vrijgesproken.

twitter