Rampenfase in Antwerpen na aanvaring op Westerschelde

818

ANTWERPEN – Twee tankers zijn kort voor middernacht met elkaar in aanvaring gekomen op de Westerschelde. De gemeente Antwerpen heeft de rampenfase afgekondigd vanwege het lekken van styreen.

Rampenfase in Antwerpen vanwege aanvaring op WesterscheldeKort voor middernacht, kwamen de twee schepen met elkaar in aanvaring op de Schelde in de bocht van Bath, op het grondgebied van Nederland. Aanvankelijk leek er geen probleem en vaarden de beide schepen door. Het schip richting Antwerpen bleek kort daarna toch structurele schade opgelopen te hebben. Dit binnenschip heeft elf tanks Styreen aan boord, waarvan er drie beschadigd werden en waarvan er één nog lekt. Tot op dit moment is er 113 m³ gelekt.

Bedoeling was het schip tegen de kaai te leggen, maar daarvoor was het te instabiel. Nu ligt het voor anker aan boei 85A, ter hoogte van de Belgisch-Nederlandse grens, en buiten de vaarroute.

Styreen

Styreen geeft een zeer sterke geurhinder, vergelijkbaar met verf of polyester. Het is een brandbaar oplosmiddel dat pas in hoge concentraties schadelijk is voor de gezondheid. De gemeten waarden liggen echter zeer ver beneden het schadelijke niveau voor de gezondheid. Maar de geurhinder kan bij langere blootstelling wel leiden tot ongemakken zoals misselijkheid. Onder invloed van wind en getijden kan de intensiteit van de geurhinder met vlagen op en af gaan.

De meetploegen van de brandweer en de stedelijke milieudienst zijn ter plaatse en blijven permanent metingen uitvoeren. Er is geen reden om aan te nemen dat de gemeten waarden stijgen, laat staan dat het schadelijk niveau bereikt zou worden. Vermoedelijk wordt dit een langlopend incident, met een impact die wellicht langer zal duren dan 24 uur.
De lokale gevolgen voor het watermilieu zijn nog niet bekend. (Bron: Gemeente Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief