PvdA wil meer binnenvaart

1024

DEN HAAG – Tweede Kamerlid Lutz Jacobi gaat haar handen uit de mouwen steken voor meer binnenvaart die ook nog eens groener en veiliger gaat worden. Jacobi is sinds kort fractiewoordvoerder voor de scheepvaart en liet zich vorige week over de binnenvaart informeren tijdens een rondetafelgesprek met onder meer BLN-Koninklijke Schuttevaer.

PvdA wil meer binnenvaart Jacobi kwalificeert het gesprek als ‘interessant en inspirerend’. ‘Over het onderhoud en de verbeteringen die nodig zijn voor ons vaarwegennet; wat is de toekomstverwachting voor onze binnenvaart?; Wat doet de binnenvaart aan milieumaatregelen?; enz. Onze vaarwegen blijken volgens Schuttevaer nog zeven keer meer scheepvervoer aan te kunnen. Dat is goed nieuws als je bedenkt dat binnenlands vervoer over het water veel schoner is dan andere manieren van vervoer. En het wordt nog schoner met de Europa-6-norm voor nieuwe motoren in schepen, vanaf 2018 de norm voor scheepsmotoren. Dik 25% procent van het totale binnenlandse vervoersverkeer gaat nu over het water. Een containerschip vervoert de lading voor 250 vrachtwagens! De binnenvaartsector wil groeien, onvoorwaardelijk. Schuttevaer meldt dat er nog een grote groei mogelijk is. Voor de periode tot 2028 zijn investeringen in projecten voor binnenscheepvaart vastgelegd. Wensen zoals bijvoorbeeld WIFI op elke sluis tot verbreding en verhoging van bruggen. Eind juni komt er vanuit de sector een vaarprogramma naar de Kamer met alle infrastructurele projecten die nodig zijn.’

Fries

De Friese Jacobi meldt dat ook haar provincie veel te wachten staat. ‘We zijn een belangrijke vaarverbinding van Lemmer tot Delfzijl. De hoogste prioriteiten liggen nu eerst bij het nemen van maatregelen ter voorkoming van vaarincidenten, zoals het aanvaren van bruggen. Ook het vergroenen van de binnenvaart staat hoog op de lijst. Al met al lijkt het erop dat de binnenvaartsector zonder al te grote kleerscheuren uit de crisis is gekomen. Dus: werk aan de winkel, handen uit de mouwen voor scheepvaart, vergroening en veiligheid op en rond onze wateren. (Bron: PvdA)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief