PvdA wil geen particuliere beveiligers op zeeschepen

777

De PvdA wil niet dat bewapende particuliere beveiligers ter beveiliging tegen piraten  meegaan op Nederlandse koopvaardijschepen. Het kabinet wil in sommige gevallen het meesturen van beveiligers op schepen die langs Somalië varen toestaan. Nederland is nu nog het enige land binnen Europa dat geen private beveiligers toestaat.

Britse Marine arresteert negen Somalische piratenHet kabinet wilde de beveiligers toe gaan staan, maar met het nee van de PvdA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer meer voor het plan. VVD en PVV zijn wel voor. Volgens de PvdA is het aan boord zetten van particuliere beveiligers niet nodig omdat vorig jaar geen schip voor de kust van Somalië werd gekaapt.

Snelle beslissing
In januari pleitten de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en Nautilus International nog voor een snelle beslissing over het toestaan van private beveiliging aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. Beide organisatie vonden dat het wetsvoorstel voor de zomer 2014 aangeboden moest worden. ‘Opnieuw een half jaar vertraging betekent dat particuliere beveiliging voor de Nederlandse schepen niet eerder dan eind 2015 geregeld is. Wij blijven dan ook de noodzaak benadrukken van een tijdelijke regeling naar Belgisch, Duits en Brits voorbeeld. Hierdoor kunnen Nederlandse reders de schepen onder Nederlandse vlag ook beschermen met private beveiligers. Verzekeraars en verladers eisen gewapende beveiligers en de inzet van militaire teams (VPD’s) is niet altijd mogelijk.’ (Bron: NOS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief