PvdA blijft tegen private beveiligers op zeeschepen

1077

DEN HAAG – De PvdA blijft tegen private beveiliging op Nederlandse koopvaardijschepen. Tijdens het debat van de Vaste Kamercommissie lagen Albert de Vries (PvdA) en Betty de Boer (VVD) daarover flink in de clinch met elkaar.

Dreiging piraterij voor kust van Somalië niet voorbijBetty de Boer is voor het mogelijk maken van private beveiligers op koopvaardijschepen en verweet Albert de Vries ‘schijt’ te hebben aan de veiligheid van de bemanning op de koopvaardijschepen. Maar volgens De Vries heeft de Nederlandse het geweldsmonopolie en moet dit ook zo blijven. ‘Volgens mij heeft mevrouw De Boer schijt aan een Kamermeerderheid.’

Niet nodig

Nederland is nu nog het enige land binnen Europa dat geen private beveiligers toestaat. Het kabinet is langer bezig om in sommige gevallen het meesturen van beveiligers op koopvaardijschepen toe te staan. Het ministerie van Defensie zag wel ruimte voor een optimalere inzet van zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) voor de bescherming van de Nederlandse koopvaardij.

In april vorig jaar zorgde de PvdA al dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer meer was voor het plan van het kabinet. VVD en PVV waren wel voor. Volgens de PvdA was het aan boord zetten van particuliere beveiligers niet nodig omdat vorig jaar geen schip voor de kust van Somalië werd gekaapt.

Snelle beslissing

In januari 2014 pleitten de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en Nautilus International nog voor een snelle beslissing over het toestaan van private beveiliging aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. Beide organisatie vonden dat het wetsvoorstel voor de zomer 2014 aangeboden moest worden. ‘Opnieuw een half jaar vertraging betekent dat particuliere beveiliging voor de Nederlandse schepen niet eerder dan eind 2015 geregeld is. Wij blijven dan ook de noodzaak benadrukken van een tijdelijke regeling naar Belgisch, Duits en Brits voorbeeld. Hierdoor kunnen Nederlandse reders de schepen onder Nederlandse vlag ook beschermen met private beveiligers. Verzekeraars en verladers eisen gewapende beveiligers en de inzet van militaire teams (VPD’s) is niet altijd mogelijk.’

Lees ook:
PvdA wil geen particuliere beveiligers op zeeschepen
Reders woedend op PvdA
Minister Hennis wil strijd tegen piraterij Somalië voortzetten
Minister blijft vasthouden aan private beveiligers zeeschepen

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief