Protestactie Belgische boeren

711

BRUSSEL – Ook weggebruikers in België krijgen vandaag te maken met boerenprotesten. Net als hun collega’s in Frankrijk uiten ze hun onvrede door te protesteren op de openbare weg. Vanaf ongeveer 09.00 uur moeten weggebruikers volgens de VID beducht zijn op vertraging.

België verdubbelt boete voor ontbreken van vervoersvergunningRond half negen was het nog rustig op de weg. De protesten van afgelopen nacht, toen boeren in Wallonië direct de A8/E429 afsloten, zijn opgedoekt. Dit blijft waarschijnlijk tijdens de ochtendspits zo.

Vlaanderen

De Vlaamse boeren zijn vooralsnog niet van plan om volledige snelwegen te blokkeren, maar beperken zich tot op- en afritten. De eerste protesten worden verwacht vanaf 09.00 uur bij Sint-Niklaas. In de loop van de dag volgen achtereenvolgens Eke en Genk (10.00 uur), Ieper/Lichtervoorde (12.00 uur) en Aalst (14.00 uur). Antwerpen lijkt buiten schot te blijven.

Hinder E17 en E403

Het Vlaams Verkeerscentrum laat aan de VID weten dat er vooral op het secundaire wegennet hinder wordt verwacht. Daar ligt donderdag het zwaartepunt van de Vlaamse protesten. Op de doorgaande routes wordt met name hinder verwacht op de E17 (St. Niklaas) en de E403 (tussen Brugge en Kortrijk, bij Lichtervoorde). Dat zijn de plaatsen waar acties staan gepland pal naast de snelweg. De afritblokkades in combinaties met kijkgedrag van automobilisten levert waarschijnlijk files op.

De VID adviseert weggebruikers van en naar België de verkeersinformatie nauwlettend in de gaten te houden en de reis ruim te plannen. Ook voor de Belgische protesten geldt dat er zomaar spontane acties kunnen ontstaan. Met name de Waalse boeren lijken wispelturig. De VID houdt ernstig rekening met protesten op de doorgaande routes. (Bron: VID)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief