ProRail moet bij Borne compleet nieuw spoor aanleggen (+ video)

832

ProRail moet bij Borne na de ontsporing van een goederentrein op woensdag, een compleet nieuw spoor aanleggen. Een kraan heeft gisteravond de ontspoorde goederenwagon bij Borne van het spoor gehaald. De genie kwam er aan te pas om een noodweg aan te leggen zodat de wagon afgevoerd kon worden.

Voordat ProRail kan beginnen aan het herstelwerk moest eerst de goederentrein van het spoor worden gehaald. Hier schoot het ‘101 geniebataljon’ uit Wezep te hulp. Ze bouwden een noodweg door de weilanden naar het spoor. Vervolgens is de kapotte goederenwagon van 40.000 kilo met een hijskraan van het spoor getild. De andere delen van de goederentrein zijn weer aan elkaar worden gekoppeld zodat de trein verder kon rijden.

Nieuw spoor
De schade aan het spoor bij Borne is flink. Zo’n 6.000 dwarsliggers en een flink aantal kabels, leidingen en veiligheidsinstallaties zijn over een lengte van 4 kilometer kapot. Dat betekent dat ProRail een compleet nieuw stuk spoor moet aanleggen in Borne. ‘Een flinke klus waar we normaal gesproken 1,5 jaar aan voorbereiding voor nodig hebben. We willen nu de klus in zo kort mogelijke tijd klaren zodat reizigers zo snel mogelijk weer gebruik kunnen maken van het spoor. 4,5e dag blijkt het snelst haalbare. Een flinke klus dus.’

ProRail verwacht dat het spoor maandag weer kan worden gebruikt.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter