‘Prinses Máxima draagt de kroon van de binnenvaart tijdens koningsvaart’

470

(De) Prinses Máxima was een opvallende verschijning op het drukke IJ tijdens de kroningsvaart op 30 april in Amsterdam. Tussen alle vaartuigen lag ook het opleidingsschip Prinses Máxima van de Maritieme Academie Harlingen en Velsen.

Prinses Máxima draagt de kroon van de binnenvaart tijdens koningsvaartIn het oog sprong meteen de enorme kroon op het stuurhutdak dat het Bureau Voorlichting Binnenvaart in samenwerking met het Onderwijscentrum Binnenvaart speciaal voor de gelegenheid liet maken. Een ludieke groet van de binnenvaart aan het nieuwe koningspaar. De kroon op de binnenvaart.

Het was een maritieme parade waar ook de binnenvaart niet kon ontbreken. In eerste instantie zou er naast het opleidingsschip ook een drietal andere droge lading binnenvaartschepen aanwezig zijn tijdens de koningsvaart. Deze schepen waren na bemiddeling van het BVB en Koninklijke Schuttevaer gevraagd door de organisatie van de Koningsvaart om vanuit het ruim 150.000 ballonnen op te laten. Ondanks dat dit biologisch afbreekbare ballonnen waren, stuitte dit plan vanuit milieuoogpunt gaande weg op steeds meer weerstand. Uiteindelijk besloot de organisatie van de Koningsvaart dan ook om dit plan niet door te laten gaan.

Dat betekende een kleinere rol voor de binnenvaart, maar daarom niet minder zichtbaar. Het BVB en OCB besloten samen met de Maritieme academie Harlingen om het aanwezige opleidingsschip Prinses Máxima extra herkenbaar te maken. Met resultaat, de binnenvaart was voor alle aanwezigen en in de media zichtbaar betrokken bij deze nationale feestdag.

Bron: Bureau Voorlichting Binnenvaart