Mobiel aftekenen ontvangst goederen mogelijk in 2015

498

UTRECHT – Nederlandse bedrijven kunnen binnenkort als eerste ter wereld goederen mobiel aftekenen. EVO, TLN en het Nederlandsch Binnenvaartbureau (NBB) stellen dat de logistieke infrastructuur van ons land hiermee voorop loopt ten opzichte van andere landen. Bedrijven kunnen hierdoor flink wat kosten besparen.

Primeur: Mobiel (NFC) aftekenen voor ontvangen goederenBeurtvaartadres ontwikkelt momenteel op initiatief van EVO, TLN en NBB de eerste betrouwbare gestandaardiseerde digitale vrachtbrief: TransFollow. Op de vakbeurs ICT & Logistiek in Utrecht presenteert Beurtvaartadres vandaag de nieuwste stap in dit proces, mobiel (NFC) aftekenen voor de ontvangen goederen gebaseerd op internationale standaarden. In december start er een proef met een geselecteerd aantal logistieke dienstverleners, afzenders en geadresseerden.

Platform

Inmiddels is het mogelijk om met een smartphone te betalen (NFC). TransFollow introduceert daar nu mobiel aftekenen voor goederen bij. ‘Voor bedrijven is de digitalisering van vrachtgegevens belangrijk omdat in veel gevallen een getekende vrachtbrief nodig is om te kunnen factureren en te voldoen aan de (fiscale) wet- en regelgeving. Nu moeten bedrijven nog wachten tot de papieren versie met alle handtekeningen terug is – met TransFollow gebeurt dit ‘realtime’. Via het TransFollow-platform krijgen geadresseerden ook inzicht in het exacte tijdstip van alle te ontvangen goederen. Veel leveranciers van logistieke software, boardcomputers en logistieke dienstverleners zijn daarom al aangehaakt op het nieuwe platform.’

675 miljoen euro

Op dit moment gebruiken bedrijven in de logistieke keten per jaar nog altijd miljoenen papieren vrachtbrieven, pakbonnen en aftekenlijsten. ‘Met 450 miljoen vrachtbewegingen per jaar en een kostenbesparing die kan oplopen tot tienduizenden euro’s per bedrijf, betekent dit een potentiële besparing van 675 miljoen euro per jaar op de logistiek. De administratieve afwikkeling van een papieren vrachtbrief kost een bedrijf namelijk al snel 6,21 euro per vrachtbrief. De verwachting is dat TransFollow in het eerste halfjaar van 2015 voor alle bedrijven beschikbaar is.’ (Bron: TransFollow)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief