Poolse PKP Cargo neemt meerderheidsbelang in AWT

971

AMSTERDAM – Het Poolse PKP Cargo heeft voor ruim 103 miljoen euro een belang van tachtig procent genomen in het Nederlandse Advanced World Transport (AWT). Na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten kan de koop in de eerste helft van 2015 van kracht worden.

Poolse PKP Cargo koopt tachtig procent aandelen van AWTDe grootste aandeelhouder van AWT is nu nog de investeerder Zdeněk Bakala en zijn familie. De resterende twintig procent van de aandelen van AWT blijft in handen van Minezit SE, een bedrijf van ondernemer René Holeček.

Verder groeien

AWT is vooral actief in Tsjechië. Bestuursvoorzitter Kamil Čermák van AWT verwacht dat de verkoop van de aandelen aan PKP Cargo zorgt voor synergie tussen de twee bedrijven en dat AWT verder kan groeien in Centraal- en Oost-Europa. ‘PKP Cargo is een van de grootste spelers op het Europese spoorgoederennet. AWT krijgt met PKP Cargo een sterke strategische partner. We gaan niet alleen ons spoornetwerk delen, maar ook gebruik maken van elkaars spoorterminals.’

Poort

President-directeur Adam Purwin van PKP Cargo spreekt van een historisch moment. ‘Deze acquisitie vergroot ons aandeel in Centraal-Europa. De Tsjechische markt is vanwege de vele routes naar de regio Silezië heel erg belangrijk voor ons. Ook is Tsjechië de poort naar Zuid-Europa richting de Adriatische Zee.. De aanwezigheid in Tsjechië is dus een goede gelegenheid om ons spoornetwerk te vergroten.’ (Bron: AWT)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief