Politie doorzoekt schepen op fraude van tonnen met spijsolie

610

De politie heeft afgelopen week vijf schepen van schippers in Zeeland, Zuid Holland en Limburg doorzocht. Justitie verdenkt twintig natuurlijke en rechtspersonen van fraude bij de handel in vetten, spijsolie en afvalstoffen. De personen zouden deel uit maken van een criminele organisatie die tonnen verdiende met de fraude.

Politie onderzoekt schepen op fraude met spijsolieSchepen die spijsolie en vetten vervoeren, geven meermalen per jaar hun slobs -met daarin afvalwater dat is ontstaan na het reinigen van de laadruimten- af aan een vethandelaar, die het op zijn beurt weer afgeeft aan de vetverwerker. Het afvalwater bevat altijd hoeveelheden bruikbare spijsolie. Voor de bruikbare spijsolie uit het afvalwater ontvangen schepen geld. Voor de verantwoorde verwerking van het water en vuil moet betaald worden. De verdenking is dat verdachten zich op grote schaal hebben bezig gehouden met het afgeven van meer afvalstoffen dan vermeld, het stelselmatig vervalsen van administratie en het witwassen van illegaal verdiende gelden.

‘Misdaad mag niet lonen’
Bij de doorzoekingen is de administratie in beslag genomen, de Inspectie Leefomgeving en Transport nam monsters en onderzocht de schepen technisch. Ook is er voor tonnen beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en twintig auto’s – waaronder veel oldtimers.
Behalve de schepen werden ook één bedrijf en vier woningen in de omgeving van Werkendam doorzocht en twee bedrijven en één woning in Moerdijk.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter