Platform DanTysk staat op haar poten in de Noordzee

782

Het transformatorplatform DanTysk, met een afmeting van 40 x 40 meter, staat op haar poten in de Noordzee. Het platform staat 70 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt en is onderdeel van het windmolenpark DanTysk waar tachtig windmolens worden gebouwd.

Ongeveer twee weken geleden vertrok het platform uit Krimpen aan den IJssel. Via de Briennenoordbrug, Koninginnenbrug en Erasmusbrug ging de DanTysk via de Waalhaven verder naar de Noordzee.

Platform DanTysk staat op haar poten in de NoordzeeDrie lagen
Het transformatorplatform maakt de windenergie van de windmolens geschikt voor gebruik en transport. De 288 megawatt die de tachtig windturbines opwekken wordt omgezet van 33 kilovolt naar 155 kilovolt. Vervolgens wordt de energie via kabels in de zee naar een schakelstation getransporteerd waarna het aansluit op het Duitse elektriciteitsnet op het vasteland.

De off-shore installatie bestaat uit drie lagen met onder andere een helikopterplatform, nood-slaapverblijven, generatoren, besturingssystemen – het station zal bestuurd worden vanaf het land – en ook de twee transformatoren waar het om gaat.

De joint venture Strukton Hollandia verzorgt zowel de engineering als de fabricage van het transformatorplatform. Opdrachtgever is een joint venture van Vattenfall en Stadtwerke München.

twitter