Plannen nieuwe sluis en stuw Leiewerken in Harelbeke

371

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft donderdagochtend samen met waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) het voorontwerp van de Leiewerken gepresenteerd. Om de binnenvaart te stimuleren worden een nieuwe sluis en een nieuwe stuw gebouwd en ook enkele nieuwe bruggen. Volgend voorjaar beginnen de werkzaamheden.

Plannen nieuwe sluis en stuw Leiewerken in HarelbekeDe realisatie van dit project door W&Z is één van de prioritaire doelstellingen van Crevits. ‘De nieuwe sluis zal 230 meter lang zijn en uit twee delen bestaan. De stuw wordt uitgerust met turbines die eigen stroom voor het complex opwekken en die het ook mogelijk maken om de waterbalans op de Leie beter te beheersen.

Om vrachtschepen met drie lagen containers door te laten, wordt de Kuurnebrug opgehoogd en wordt de Hoge Brug vervangen door een eigentijdse boogbrug. De werken passen in het project Seine-Schelde, belangrijk voor de verdere groei van de binnenvaart als volwaardig alternatief voor het goederenvervoer op de weg.’

Belangrijk onderdeel
De doortocht van de Leie in Harelbeke is een belangrijk onderdeel in het project Seine-Schelde. Dit Europese binnenvaartproject wil de vaarweg tussen de Seine en de Schelde verbeteren. In Vlaanderen loopt het traject hoofdzakelijk via de Leie en de Ringvaart rond Gent naar het zeekanaal Gent-Terneuzen. De Leie wordt de komende jaren uitgebouwd tot een belangrijke vaarweg voor schepen tot 4.500 ton (één richting).

De start van de werken is in het voorjaar 2014 gepland. De totale kostprijs wordt op 98 miljoen euro geraamd.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter