Piraterij verplaatst zich van Somalië naar Nigeria

804

De piraterij verplaatst zich van Somalië naar de Golf van Guinee voor de kust van Nigeria. Volgens het International Maritime Bureau (IMB) Piracy Reporting Centre is het aantal incidenten voor de kust van Somalië op het laagste niveau sinds 2005.

Piraterij verplaatst zich van Somalië naar KeniaHet Piracy Reporting Centre (PRC) registreerde in het eerste halfjaar 138 incidenten met piraten. In het eerste halfjaar van 2012 waren dat er nog 177. Dit jaar waren er in de eerste zes maanden zeven kapingen (twintig in 2012). Het aantal bemanningsleden dat werd gegijzeld, daalde van 334 naar 127.

Het PRC maakt zich zorgen over het aantal kapingen en gijzelingen in de Golf van Guinee. ‘We registreerden daar 31 incidenten, waaronder vier kapingen’, vertelt directeur Pottengal Mukundan van IMB. ‘Eén bemanningslid werd gedood, vijf anderen raakten gewond. In april werden nog bemanningsleden van containerschepen gegijzeld. Een kaping speelde zich 170 mijl voor de kust van Nigeria af.’

Somalië
Het aantal incidenten in de Golf van Aden en Somalië bedroeg in het eerste halfjaar acht. Er waren twee kapingen en 34 bemanningsleden werden gegijzeld. Volgens het  IMB is de afname vooral het gevolg van de aanwezigheid van marineschepen en gewapende beveiligers op de zeeschepen. ‘De twee schepen die waren gekaapt, konden door de marineschepen worden teruggehaald voordat de piraten de schepen naar Somalië konden brengen. Alleen de marine kan dit soort dingen doen na een kaping. Het is dan ook heel erg belangrijk om de piraten geen succes te gunnen.’

Op 30 juni hielden Somalische piraten nog 57 bemanningsleden op vier schepen vast. Ook hielden ze nog elf bemanningsleden gevangen in Somalië. Vier zitten al sinds april 2010 vast, de andere zeven sinds september 2010.