Piraterij daalt naar het laagste niveau in acht jaar tijd

715

LONDON – Het aantal incidenten met piraten is in 2014 met 44 procent gedaald tot 245. Dat is volgens International Maritime Bureau (IMB) het laagste niveau in acht jaar. Het aantal gegijzelden steeg van 304 naar 442, het aantal aanvallen op kleine tankers in het Zuidoosten van Azië steeg van twaalf naar 21.

Piraten laten bemanning Asphalt Venture na ruim vier jaar vrijWereldwijd werden vorig jaar 21 schepen gekaapt. Piraten gingen op 183 schepen aan boord en vuurden op dertien schepen. Vier bemanningsleden van schepen werden gedood, dertien gewond en negen werden gegijzeld.

Lange messen

IMB-directeur Pottengal Mukundan maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal gevallen van piraterij op kleine tankers in Azië en dan vooral op de Zuid-Chinese Zee en in de wateren rond Pulau Bintan. ‘Bendes gewapende piraten vallen vooral kleine tankers aan. Het gaat daarbij om tankers met gasolie. De dieven stelen deze en verkopen het weer door. En het schijnt steeds gewelddadiger te worden. In december werd nog een bemanningslid van een bitumentanker doodgeschoten. Het merendeel van de aanvallen gebeurde met geweren en lange messen. Het is belangrijk dat deze bendes snel worden gepakt en berecht voordat het geweld verder uit de hand loopt.’

West-Afrika

In West-Afrika waren 41 incidenten. Vijf schepen werden gekaapt, waaronder drie tankers, een bevoorradingsschip en een producttanker.
In het geval van de achttien aanvallen voor de kust van Nigeria ging het in veertien gevallen om tankers. Daarvan werd de lading gestolen en overgeheveld in kleinere tankschepen. (Bron: IMB)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief