PAX Groep al meer dan negentig jaar actief in de logistiek

553

HEERENVEEN – Het ware barre tijden in 1923, ook voor landarbeider Pieter Plantinga. Om toch brood op de plank te brengen besloot hij, naast zijn werkzaamheden op de Groningse akkers, zijn heil te zoeken in de transport. Het bleek het begin van de PAX Groep.

PAX Groep al meer dan negentig jaar actief in de logistiekMet geleend geld van zijn voormalige werkgever wist hij een oude Ford TT Truck, afkomstig van de gemeente Achtkarspelen, op de kop te tikken. De Ford (pronkt nog steeds in vol ornaat bij de ingang van de vestiging in Heerenveen) werd volledig opgeknapt en zodoende kon er met enig pas en meetwerk net een koe en een kalf vervoerd worden.
Hij begon buurtdiensten te rijden tussen Dokkum, Kollum, Groningen en Leeuwarden. Mede door de handel in hout en turf bleef het aantal klanten groeien waardoor broer Jan H. M. Plantinga zich begin jaren ’30 bij het bedrijf voegde.

Geruïneerd

In samenwerking met het vervoersbedrijf Van Wieren uit Kollemerpomp werd in 1935 de Friesche Transportmaatschappij (‘FRITO’) opgericht. Het bedrijf had 4 trekkers met oplegger waarmee werkelijk alles vervoerd werd. Dit werd het zogenoemde “wild transport” genoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gehele wagenpark geruïneerd. Op een na, de Ford TT Truck. Na vier jaar verscholen te zijn, zag deze weer het daglicht in Stroobos en stond aan de basis van de nieuwe start. In 1946 startte Pieter Plantinga zijn nieuwe internationale maatschappij met de treffende naam n.v. PAX (Latijnse woord voor vrede). Legertrucks van de geallieerden, zoals de Diamond T981 en T980, werden overgenomen en hiermee werd in de naoorlogse jaren weer stevig aan de weg getimmerd.

PAX Groep al meer dan negentig jaar actief in de logistiekVerhuizen

Anno 1952 werd er verhuisd naar de Friese hoofdstad, Leeuwarden. In de jaren die hierop volgden hebben er vele uitbreidingen en overnames plaatsgevonden.

In de loop der jaren heeft PAX Groep zich ontwikkeld tot een holding van werkmaatschappijen in de logistieke dienstverlening. Klein tot speciaal, weg tot zee en van binnen- tot buitenlands transport, PAX Groep biedt altijd een integrale, klantgerichte en efficiënte oplossing op alle logistieke vraagstukken.

Inmiddels, 90 jaar nadat Pieter Plantinga zijn eerste koe en kalf vervoerde, staat Sjoerd Plantinga als derde generatie aan het roer. Na bijna een eeuw in de logistiek is PAX Groep dus nog steeds een echt familiebedrijf en is het haar roots nooit uit het oog verloren. (Bron: PAX Groep)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief