PAX en Van Heck onderweg naar ondergelopen Servische mijn

693

Van Heck uit Noordwolde heeft de opdracht gekregen om in Servië een kolenmijn leeg te pompen. Na de zware overstromingen in het voorjaar is deze mijn volledig ondergelopen waardoor de belangrijkste elektriciteitscentrale van het land zonder kolen zit. PAX Bouw- en Industrieservice coördineert de ruim 120 transporten die de benodigdheden op locatie zullen brengen.

PAX en Van Heck onderweg naar ondergelopen Servische mijnDe Kolubara mijn ligt vlakbij de hoofdstad Belgrado en bevat naar schatting 140.000.000 m3 water. Dat is bijna zesmaal de inhoud van het Sneekermeer. De mijn dient de naastgelegen elektriciteitscentrale, welke driekwart van Servië van stroom voorziet, van brandstof te voorzien. Sindsdien moeten de kolen voor de elektriciteitsvoorziening tegen hoge prijzen worden ingekocht in het buitenland.

Zwaar geschut

In totaal worden de 20 zwaarste diesel aangedreven pompen en ruim 9 kilometer aan leidingwerk naar Servië getransporteerd.  Hiermee kan ruim 100.000 m3 water per uur worden omhoog gepompt. Het doel is om de mijn voor de winter volledig leeg te krijgen, om dit te bereiken zal per dag minimaal 22 uur moeten worden gepompt.

Somerset Levels

Eerder dit jaar verzorgde PAX Bouw- en Industrieservice voor Van Heck het transport naar het rampgebied in het Engelse Somerset Levels waar duizenden hectaren land onder water stonden. Met de hulp van Hollandse bodem werd het gebied in 6 weken leeggepompt. De omvang van deze ramp in Servië is echter vele malen groter, het grote verschil is dat er vrijwel geen media aandacht aan is besteed. Als trouwe partner vervoert PAX Bouw- en Industrieservice inmiddels al 20 jaar het transport voor Van Heck. (Bron: PAX)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief