Patrouilleschip Groningen terug uit de West

408

Zr. Ms. Groningen is weer terug in Nederland. Het patrouilleschip was de afgelopen vier maanden stationsschip in het Caribisch Gebied. De komende tijd ligt het schip voor onderhoud in Vlissingen.

‘Vlissingen is een tweede thuishaven voor ons, maar het begint toch te kriebelen. Iedereen wil graag naar huis naar zijn familie’, vertelt kapitein-luitenant-ter-zee Walter Hansen, commandant van het marineschip. De bemanning werd opgewacht door vele familieleden.

Patrouilleschip Groningen terug uit de WestSmokkelaars

Tijdens haar periode in de Caraïben was de Groningen inzetbaar voor uiteenlopende taken: kustwachttaken, rampenbestrijding, piraterijbestrijding en antidrugsoperaties. Begin juni onderschepte het schip een smokkelboot net buiten de kustwateren van Panama. De bemanning van de Groningen wist een aantal pakketten uit het water te vissen nadat smokkelaars die in zee gedumpt hadden. Zo voorkwam de Groningen de smokkel van zo’n 300 kilo cocaïne. De smokkelaars werden gearresteerd en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Oefenprogramma

Op weg naar het Caribisch Gebied beoefende Zr. Ms. Groningen haar taken. In Lissabon oefende de bemanning in een Europees samenwerkingsverband (MAOC-N) het bestrijden van drugstransporten. Het marineschip zette vervolgens koers naar Kaapverdië. Daar trainde de Nederlandse militairen de lokale kustwacht in het signaleren van eventuele smokkelaars. Op ‘Highway 10’, de kortste vaarroute van Zuid-Amerika naar Afrika, fungeerde de Groningen als ogen en oren voor MAOC-N.

Wereldwijd inzetbaar

Zr. Ms. Groningen is een van de vier flexibel inzetbare Oceangoing Patrol Vessels uit de Holland-klasse van de marine. Het 108 meter lange schip en haar vijftig bemanningsleden zijn wereldwijd inzetbaar voor de bewaking van kustwateren. Met een snelle motorboot (FRISC) aan boord zijn piraten en drugssmokkelaars vlug te onderscheppen. (Bron: Defensie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief