Patronaal attest is vanaf 2 maart niet meer verplicht

1174

ZOETERMEER – Het patronaal attest (verklaring van activiteiten) is vanaf 2 maart a.s. niet meer verplicht. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dat een gevolg van de nieuwe Europese tachograafverordening waardoor begin 2017 een nieuwe smart tachograaf wordt geïntroduceerd die op afstand uitgelezen kan worden.

Boetes tachograaffraude fors omhoogTLN zette zich de laatste jaren in Brussel al in om deze grote administratieve last voor bedrijven af te schaffen. De nieuwe verordening stelt nu in artikel 34: ‘De lidstaten mogen de bestuurders niet verplichten tot het overleggen van documenten ter staving van hun bezigheden wanneer zij zich niet bij het voertuig bevinden.’

Einde

Dit artikel uit de verordening maakt dus een einde aan de verplichte aanwezigheid van het patronaal attest (verklaring van activiteiten). De chauffeur moet wel handmatig in de digitale tachograaf registreren wat hij heeft gedaan tijdens de afwezigheid bij het voertuig (bijvoorbeeld als hij vakantie heeft genoten of andere werkzaamheden heeft verricht).
TLN is op dit moment in gesprek met het ministerie van I&M en de ILT over de gevolgen van het afschaffen van het patronaal attest en ontwikkelt in samenspraak met het ministerie en de inspectie een handleiding voor handmatige invoer. (Bron: TLN)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief