Passagiersschepen voldoen niet altijd, hotelschepen in orde

509

Passagiersschepen in de dagvaart voldoen niet altijd aan de eisen met betrekking tot reddingsmiddelen- en boeien. Uit inspecties van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat hotelschepen hun zaakjes wel goed voor elkaar hebben.

De ILT controleerde in samenwerking met Rijkswaterstaat in totaal 71 hotelschepen en passagiersschepen voor dagtochten. Een passagiersschip is een schip voor dagtochten of een hotelschip dat is Passagiersschepen voldoen niet altijd, hotelschepen in ordegebouwd en ingericht voor het vervoer van meer dan 12 passagiers. De inspectie wilde een beeld krijgen hoe het staat met de naleving van wet- en regelgeving aan boord van schepen voor dagtochten en hotelschepen.

In orde
Deze schepen zijn gecontroleerd op de vereisten voor veiligheid, uitrusting en bemanning. De ILT meent dat de naleving met betrekking tot deze eisen aan boord van hotelschepen over het algemeen in orde is. Punt van aandacht voor hotelschepen zijn de eisen voor passagiers met een beperkte mobiliteit. De naleving door schepen voor dagtochten is nog niet goed genoeg. Vooral aan de eisen met betrekking tot reddingsmiddelen- en boeien wordt niet altijd voldaan.

Geen vaarbewijs
De inspectieresultaten bij de open rondvaartboten met een ideële of educatie instelling laat zien dat de naleving slechter is dan bij de reguliere open rondvaartboten die bij een thema-inspectie in 2012 waren gecontroleerd.

De ILT vindt het zorgelijk dat op 3 van de 25 gecontroleerde open rondvaartboten geen schipper met vaarbewijs aanwezig is. Ook hadden 6 van de 25 rondvaartboten geen certificaat van onderzoek. Een certificaat van onderzoek geeft aan dat een schip voldoet aan de eisen in de Binnenvaartwet. Het niet voldoen aan deze eisen kan direct gevolg hebben voor de veiligheid van de passagiers aan boord van een open rondvaartboot. Aan boord van 8 open rondvaartboten ontbrak de verplichte brandblusser of was deze uit de keuring.

Gasinstallatie
In 2014 richt de ILT zich op de passagiersschepen in de dagvaart en de zeilende passagiersschepen. Op deze laatst genoemde schepen wordt de gasinstallatie extra gecontroleerd. (Bron: ILT)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter