Parkeerautomaatvoeten worden langsdam Nieuwe Waterweg

499

ROTTERDAM – De betonnen voeten van de Rotterdamse parkeerautomaten die nu vervangen worden, krijgen een nieuwe bestemming in de Nieuwe Waterweg. Ze gaan dienen als ‘langsdam’ om daarachter natuurlijke oevers te laten ontwikkelen.

Parkeerautomaat wordt langsdamHet is voor de eerste maal dat restmateriaal op deze manier wordt hergebruikt voor natuurontwikkeling in de Rotterdamse haven. Vorig jaar tekenden daartoe Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf de samenwerkingsovereenkomst ‘De Groene Poort’.

Parkeermeters

De gemeente Rotterdam is dit jaar begonnen met de vervanging van in totaal 2900 parkeermeters. De meters zijn verouderd – ook door het einde van het gebruik van de Chipknip – en worden vervangen door moderne automaten waar parkeerders zich met hun kenteken aanmelden. Inmiddels zijn alle parkeerautomaten aan de Rechter Maasoever verwijderd. Medewerkers van de sociale werkplaats in Charlois strippen de apparaten en halen ze uit elkaar. De 600 kilo tellende betonnen voeten worden vervoerd naar de Rijkswaterstaatkade bij de Rozenburgse landtong aan de Nieuwe Waterweg. Vandaar gaat aannemer Blom met de voeten enkele kilometers verderop de ‘langsdam’ aanleggen.

Langsdam

Het is de bedoeling dat nog deze maand aannemer Blom de ‘langsdam’ gaat aanleggen. Dat gebeurt tussen twee kribben langs de Rozenburgse landtong ter hoogte van de nieuwe manege (havennummer 4640). Eerst wordt een bedding gestort van bodem beschermend materiaal dat afkomstig is uit de Maas. Het moest verwijderd worden omdat er voor de Nova terminal nieuwe steigers worden aangelegd. Het materiaal is van te voren gekeurd en schoon verklaard. Daarna worden de betonnen voeten er bovenop gelegd. En wel zodanig dat het water er tussen door kan sijpelen. Daarna zal het gebied tussen oever en dam worden verhoogd met vrijkomende grondstromen van de Grondbank Rotterdam. Daarna kan de natuur zijn gang gaan. (Bron: Haven Rotterdam/Foto: Ries van Wendel de Joode)

Nu ook vacatures op TotaalTrans. Plaats een vacature of bekijk ze nu!

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief