Papierloos werken transport en logistiek kan al begin 2014

451

Papierloos werken in de transport en logistiek wordt vanaf begin 2014 mogelijk voor alle ondernemers. Transport en Logistiek Nederland (TLN) ontwikkelt hiervoor onder de naam Papierloos transport, standaarden en datadiensten die alle ondernemers in staat stelt om in de toekomst vrachtbrieven, facturen en transportopdrachten elektronisch met elkaar uit te wisselen.

TLN wil met dit initiatief innovatie stimuleren en ondernemers in de hele logistieke keten helpen om nog efficiënter te werken, kosten te besparen en administratieve lasten te verlichten.

Hele sector
Op dit moment lopen in de transport- en logistiek verschillende ontwikkelingen en projecten om informatiestromen verder te automatiseren. Bijvoorbeeld op het gebied van elektronisch factureren en de ontwikkeling van Papierloos werken transport en logistiek al begin 2014elektronische vrachtbrieven en transportopdrachten. Veel van bovenstaande ontwikkelingen beperken zich echter tot een beperkte groep bedrijven of instanties. Met het initiatief Papierloos transport stimuleert en ontwikkelt TLN in samenwerking met de sector en TNO, berichtstandaarden en een platform dat alle bedrijven (groot en klein) in staat stelt om elektronisch berichten uit te wisselen. Een platform voor de hele sector. Belangrijkste voorwaarden zijn dat iedereen mee moet kunnen doen en dat het platform met name de kleine bedrijven ondersteunt.

Kostenbesparing
Met Papierloos transport verdwijnt de papieren factuur, transportopdracht en papieren vrachtbrief. Dit levert niet alleen efficiëntie voordelen op, maar kan zowel voor de opdrachtgever als de opdrachtnemer veel administratieve lasten besparen. De verwerking van een papieren factuur kost nu tussen de 11 en 13 euro, terwijl de verwerking van een elektronische factuur ‘slechts’ 3 tot 4 euro kost. Volgens TLN directeur Peter Sierat kunnen bedrijven met elektronisch factureren dus al duizenden tot tienduizenden euro’s besparen. ‘Voor de hele sector betekent dit een potentiële besparing van miljoenen.’

Topsectorenbeleid

Papierloos transport is een initiatief dat voorkomt uit het Topsectorenbeleid van het kabinet. Een van de aandachtsgebieden van dit beleid is de ontwikkeling van een Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP); een open ICT platform voor informatie-uitwisseling voor de hele logistieke sector. Het project Papierloos transport is een van de projecten dat aansluit op het NLIP. Met dit project wil TLN de sector verder professionaliseren door het Topsectorenbeleid concreet te vertalen naar een innovatieve ontwikkeling die voor de hele sector voordelen oplevert en de Nederlandse concurrentiepositie versterkt. Vanwege het maatschappelijk doel, wordt het project medegefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Uitrol
De komende maanden worden gebruikt om samen met ondermeer het bedrijfsleven en het NLIP de verschillende standaarden en diensten te ontwikkelen en deze uit te testen in de praktijk. Begin 2014 zijn de resultaten bekend en moeten de standaarden en diensten gereed zijn om op de markt te komen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter