Overslagrecord voor Antwerpen

678

ANTWERPEN – De haven van Antwerpen behandelt dit jaar naar verwachting 198,8 miljoen ton goederen. Dat is een stijging van 4,2 procent in vergelijking met 2013 en een nieuw overslagrecord voor de haven.

Haven Antwerpen onderzoekt pijpleiding naar RuhrgebiedHet vorige record dateert van 2013, toen 190,8 miljoen ton goederen werden behandeld. De recordgroei wordt aangedreven door de overslag van containers (+5,6%) en van vloeibaar massagoed (+5,4%). Keerzijde van de medaille is de dalende overslag van het conventionele stukgoed (-3,3%) en de droge bulk (-4,9%).

Containers en breakbulk

Het containersegment groeit zowel in tonnen als in aantallen. Het aantal behandelde containers in TEU steeg met 4,5% tot 8,96 miljoen TEU. Dat betekent dat Antwerpen volgend jaar voor het eerst de grens van 9 miljoen behandelde TEU overgaat. In tonnage was er ook een aanzienlijke groei, waardoor de verwachte overslag uitkomt op 108,1 miljoen ton, zijnde +5,6%.

Het roro-verkeer daalde, met 1,2% tot 4,51 miljoen ton. De cijfers zijn voornamelijk toe te schrijven aan een daling van het aantal behandelde auto’s. Volgens verwachting zijn er eind dit jaar 1, 2 miljoen auto’s aan- en afgevoerd via de Antwerpse haven, zijnde 7,8 procent minder in vergelijking met 2013. De verminderde overslag is onder meer te wijten aan de ebola-uitbraak in West-Afrika, de onrust in het Midden-Oosten en de slechte economische omstandigheden in Argentinië en Brazilië, wat belangrijke afzetmarkten voor tweedehandswagens zijn.

Het conventioneel stukgoed ging het afgelopen jaar in de min (-3,3 procent) en noteert volgens verwachting een overslag van 9,75 miljoen ton. Niettegenstaande deze daling is conventioneel stukgoed nog steeds erg belangrijk voor de tewerkstelling: ongeveer 40% van de taken van de havenarbeiders situeren zich op het vlak van conventioneel stukgoed.

Vloeibaar massagoed

De overslag van vloeibaar massagoed steeg de afgelopen 12 maanden met 5,4 procent tot 62,7 miljoen ton. Na het recordjaar 2013, waarin de totale groei van vloeibaar massagoed uitkwam op +31,4 procent, zijn dit opnieuw zeer sterke cijfers. Vooral de afvoer van vloeibaar massagoed piekte (+17,8%) als gevolg van verhoogde tradingactiviteiten bij sommige spelers. De aanvoer bleef nagenoeg status quo.

Het voorbije jaar kwam de Antwerpse haven met haar petrochemische cluster verschillende malen positief in de belangstelling. Er was de investering van ExxonMobil, de Amerikaanse oliegigant die een investering van één miljard dollar in zijn raffinaderij in de Antwerpse haven aankondigde. De nieuwe installatie zal zware, hoogzwavelige restolie omzetten in schonere olieproducten en transportbrandstoffen zoals gasolie voor de scheepvaart en diesel. De Franse groep Total investeert dan weer 1 miljard euro in haar vestiging in Antwerpen. Het verder versterken van dit petrochemische platform is een van de ambities van het Antwerpse Havenbedrijf voor de komende jaren. De olie- en chemiecel die het Havenbedrijf heeft opgericht en de samenwerking met FISCH en Essenscia moeten (onder meer) zorgen voor de creatie van de ideale randvoorwaarden om internationale investeerders aan te trekken naar Antwerpen.

Droog massagoed

De overslag van droog massagoed daalde met 4,9 procent tot 13,7 miljoen ton. Deze verdere krimp is grotendeels toe te schrijven aan een daling in de aanvoer van kolen. Deze evolutie is vooral ingegeven door de sluiting van verschillende steenkoolcentrales in het onmiddellijke achterland van de Antwerpse haven. Op korte termijn verwacht de Antwerpse haven geen kentering in dit beeld.

Zeeschepen

De voorbije 12 maanden liepen er 13.978 zeeschepen de haven van Antwerpen aan. Dat is 1,7 procent minder in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De bruto tonnenmaat steeg echter wel, met 1,5 procent tot 334,68 miljoen BRT. Het aantal ulcs (ultra large container ships, +10.000 TEU) schepen klokt dit jaar volgens verwachting af op 265 schepen, 67 meer als het jaar voordien. De groei is zeer uitgesproken in de categorie +13.000 TEU schepen, liefst 80 meer van deze containerreuzen zetten dit jaar koers naar de haven van Antwerpen. Begin januari (ETA is voorzien op 7 januari) wordt de Morten Maersk in Antwerpen verwacht, met zijn 18.000 TEU nog steeds een van de grootste containerschepen die momenteel in de wereldwijde vaart in omloop zijn. (Bron: Haven Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief