Overslag havens Groningen stijgt in 2014 met veertig procent

559

DELFZIJL – De overslag in de havens van Groningen Seaports is vorig jaar met veertig procent gestegen naar ruim tien miljoen ton. Directeur Harm D. Post van Groningen Seaports, maakt dit in zijn nieuwjaarsrede bekend.

Overslag havens Groningen stijgt in 2014 met veertig procentOverslag havens Groningen stijgt in 2014 met veertig procentGroningen Seaports schreef in 2014 geschiedenis met de officiële uitbreiding van de Eemshaven vanwege de vestiging van het wereldconcern Google. De uitgifte van bedrijventerreinen kende in 2014  een behoorlijke stijging, want er werd ruim 50 hectare  uitgegeven terwijl in heel Nederland de uitgifte van industrieterreinen bijna nihil is.  De voorlopige winstprognose ligt voor het havenbedrijf op ruim 2 miljoen euro .

Toekomst

Groningen Seaports verwacht voor de komende jaren nieuwe groeikansen in de sectoren data centers, offshore wind, recycling en duurzame initiatieven. ‘Met de bouw van het Gemini windpark ten noorden van Schiermonnikoog zal de Eemshaven een doorbraak als offshore wind haven bereiken. Onderhoudsfirma’s spelen hier nu al op in. Een groot infrastructureel project – de uitbreiding van de Beatrixhaven (havenbekken in de Eemshaven) met een zware lading kade – heel specifiek offshore wind gericht – nadert in 2015 haar voltooiing. Het eerste water loopt inmiddels in het uitgebreide gedeelte. Het investeringsbesluit voor de aanleg van de Cobra-kabel, een onderzeese hoogspanningskabel tussen  de Eemshaven  en Denemarken, is genomen. Nu kan de aanleg beginnen. De Eemshaven neemt hiermee naast de bestaande energie-initiatieven, zoals de elektriciteitsbedrijven Nuon, RWE, en GDF SUEZ Energie, Gemini offshore wind, wind op land en NorNed (onderzee kabel met Noorwegen), steeds meer positie in als Energyport van Nederland.’

Google

Met de komst van de multinational Google heeft Groningen Seaports volgens eigen zeggen een perfecte basis gelegd voor de positie van de Eemshaven als dataport. ‘De Eemshaven is hiervoor in zuidoostelijke richting uitgebreid. Dit gedeelte van de Eemshaven is gereserveerd voor eventuele verdere uitbreiding die heel specifiek data gerelateerd zal zijn. Groningen Seaports zet vanaf 2015 verder in op  GSP Utilities (diverse faciliteiten  voor uitwisseling van restproducten die voor andere bedrijven dan weer grondstof zijn en GSP Energy (participatie in energieprojecten) . De chemiecluster blijft helaas nog in de gevarenzone. Er zijn volop plannen, maar er wordt nog onvoldoende  geïnvesteerd in groene chemie. De verwachting is wel dat dit in de komende jaren verder gestalte zal krijgen in de combi van de sectoren  landbouw en chemie.’ (Bron: Groningen Seaports)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief